torstai 27. lokakuuta 2011

Kurpitsapiirakka

Halloweenia odotellessa voipi hyvällä syyllä sortua näihin syysherkkuihin. Lupaukseni mukaan nyt on vuorossa kurpitsapiirakka. Kurpitsasose kun tuli tuossa samalla kun tein keittoa. Eli tähän on käytetty ihan vaan kattilaan kuorittua ja paloiteltua kurpitsaa, joka keitetty pehemeäksi ja soseutettu. Netin reseptejä selatessa, kurpitsan pehmennystapoja on uunissa, pannussa tai kattilassa, isompina tai pienempinä lohkoina.

Pohjana on melko tyypillinen piirakkapohja:

3 dl vehnäjauhoja
100 g voita
1 rkl sokeria
1 tl vaniljaa
1 tl kanelia
1/2 tl suolaa
3 rkl vettä


Kuivat aineet sekoitetaan kulhossa joihin lisätään voi ja nypitään muruiksi. Lisätään kylmä vesi ja sekoitetaan ripeästi taikinaksi.
Taikina painellaan piirakkavuokan pohjalle ja reunoille ja laitetaan hetkeksi jääkaappiin vetäytymään.

Täyte:
2 dl sokeria
2 mm inkivääriä
1 mm neilikkaa
1 mm maustepippuria
1 mm suolaa
2-3 munaa
n. 5 dl kurpitsasosetta
1 prk kondensoitua maitoa

(mm=maustemitta, n. 1/4 tl)

Täytteen ainesosat sekoitetaan tasaiseksi.
Paista piirakkapohjaa aluksi n. 10 min 200 C uunissa. Lisää tämän jälkeen täyte ja paista kypsäksi. n. 30 -40 min. Loppuvaiheessa voi laittaa leivipaperin päälle, ettei pinta pala.


Piirakan seurana maistuu kermavaahto tai vaniljakastike.

Emännän kommentit:
Taas on tullut opittua uutta. Käytin piirakan täyteessä tuota kondensoitua maitoa, kun sellaisen purkin olen joskus kaappiin ostanut, mutta en ole sitä aiemmin mihinkään käyttänyt. En ollut sitä myöskään aiemmin maistanut, olipas hyvää makeaa jo sinällään, miksi tätä enää täytyy keitellä kinuskisemmaksi?
Itse piirakka sitten, ei oikein ollut minun makuuni. Jotenkin maku oli liian jouluinen ja ehkä liian makea. Joku potku siitä puuttui. No ompas tämäkin nyt kokeiltu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!