sunnuntai 23. lokakuuta 2011

Kurpitsakeitto

Nyt on aika aloitaa pyhäinpäivän tai halloween ruokien valmistelu. Jälkimmäiseehän kuuluu perinteisesti kurpitsa. Vuosi sitten pääsimme nauttimaan kauniista kurpitsakattauksesta ja kurpitsakeitosta ensimmäistä kertaa. Tänä vuonna nämä keitton keittäjät ovat kaukomailla, joten on pärjättävä muistikuvilla ja netin reseptien kanssa tästä haasteesta.

Minulla oli sellainen kolmen kiloa komea oranssi kurpitsa, jonka pilkoin ja irroitin ensin siemenet ja sitten paloittelin mallon sopiviksi paloiksi, joista irroitin kuoren. N. 1/3 osa kurpitsapaloista päätyi tähän keittoon.

 n. vajaa kilo kurpitsaa (kuorittuna ja paloiteltuna)
1 juuripersilja
1 sipuli
loraus kasvisfondia (tai liemikuutio+vesi)
1 rkl makeaa chilikastiketta
1/2 pkt koskenlaskijajuustoa
tuoretta tinjamia
valkopippuri
suola

Kuori ja paloittele kurpitsa, juuripersilja ja sipuli. Keitä kasvikset kypsäksi kasvisliemessä. Soseuta tasaiseksi. Lisää mausteet ja sulata juusto keittoon.

Tarjoiluun lisäksi yrttiöljyä (yrttejä esim. tinjami, basilika + oliiviöljyä soseutettuna). Ja paahdettuja kurpitsansiemeniä. Huuhtele kurpitsasta kaivamasi siemenet ja aseta ne uunipellille. Ripottele päälle suolaa (ja halutessasi jotain yrttejä/chiliä) ja paahda ne 225 C uunissa kauniin keltaisiksi. Ovat tosi hyviä makupaloja sellaisenaankin.

Emännän kommentit:
Mikähän tuota minun raavasta miestäni oikein vaivaa, kun tämäkin kasviskeitto osui ja upposi tosi hyvin hänelle. Enää ei tarvittu kaveriksikaan kinkkuleipiä, joilla aiemmin on kasvissosekeitot pitänyt "huijata". Joten keitto on meilä ainakin todettu maistuvaksi, ja saan kuulemma tarjota toistekin, myös vaativimmille vieraillekin. Sopii mainiosti mm. alkukeitoksi.
Tuo juuripersilja oli minulle uusi tuttavauus, palan siitä maistoin ihan naturel kuirittuani sen ja oli muuten tosi hyvää. Siitä täytyy jatkossa tehdä ihan omaa syötävää.
Loppukurpitsa on keitetty soseeksi, josta haaveilen piirakkaa.
.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!