sunnuntai 20. marraskuuta 2011

Pata Karjalasta Burgundiin (tai jossain siinä välillä)

Karjalanpaistia pyydettiin, mutta koska meillä syödään "emäntä päättää" ruokaa, niin ostetuista karjalanpaistilihoista ei nyt tullut sitä perinteisellä tapaa. Koska siivousvimmani jatkui "viinikaapin" pullojen siivouksella, pata matkasi lähemmäksi Burgundinpataa vaikka ihan Vantaalla tämä putrasikin.

1 pkt karjalanpaistilihoja
1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
1-2 rkl vehnäjauhoja 
2 dl paseerattua tomaattia
3 dl punaviiniä
pari laakerinlehteä
1 tlk (pieni) kokonaisia herkkusieniä
2-3 porkkanaa
1 palsternakka
1 juuripersilja
hillosipuleja 
muutama kokonainen maustepippuri

Ota liha huoneenlämpöön tuntia ennen valmistuksen aloitusta. Ruskista lihapalat muutamassa erässä. Ruskista myös sipulit kevyesti. Siirrä ruskistetut lihat ja sipulit pataan tai kattilaan ja sirottele pinnalle suolaa, pippurit, laakerinlehti sekä vehnäjauhoja. Huuhtele pannu pienellä vesitilkalla ja kaada pataan. Lisää viini, herkkusienipurkin liemi sekä tomaattisose ja sekoita tasaiseksi. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta kannen alla noin tunti.
Kuori ja paloittele juurekset ja lisää pataan. Jatka hauduttamista. Kun lihat ja juurekset ovat melkein kypsät lisää herkkusienet ja hillosipuleja. Kypsennä loppuun (kokonaiskeittoaika n. 2-3 h, uunissa tulee hieman nopeammin kuin hellalla). Mausta tarvittaessa suolalla.

Tarjoa keitettyjen perunoiden tai riisin kanssa.

Emännän kommentit:
Tuntuu tylsältä aina huokaista ja nautiskella onnistumisella. Joten puhutaan vaikka kauniista marraskuun aurinkoisesta pikku pakkaspäivästä ja siitä kuinka mukavaa tällaisena päivänä on valmistaa pataruokaa. Sen voi huoletta jättää päiväkävelyn ajaksi liedelle putraamaan ja kirpakan kävelyn jälkeen kotona tuoksuu herkulliselta. Ei muuta kuin perunat kiehumaan ja pöydässä maistuu lämmin muheva pata. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!