sunnuntai 13. joulukuuta 2015

Silakka ja lanttu kukkoilee padassa - kumpikin voitti!

Silakkapatakukkoa sain maistaa muutama vuosi sitten Helsingin silakkamarkkinoilla ja siitä lähtien se on kaihertanut makuhermojani. Kerran ole sellaista kokeillut tällä reseptillä, mutta silloin en ollut kuvaus/kirjoitustuulella (nälkäinen ilmeisesti), joten otetaan nyt uudelleen. Kaveriksi uuniin tein myös vegeversion lantusta, näin joulunaikaan kun tuota maukasta juuresta pyörii jääkaapissa.

Ohjeessa on hieman "snoolattu fläskissä", joten maun mukaan kumpaankin laatikkoon voi hyvin lisätä runsaammin pekonia tai sitä ihan oikeaa läskisoosin raitalihaa. Mutta kyllä se tällaisena laihisversionakin toimii.



Silakkakukko:
n. 600 g tuoreita silakkafileitä
1 sipuli
n. 140 g pekonia
tilliä
1 tl suolaa
mustapippuria rouhittuna

Lanttukukko:
n. 800 g lanttua
1 rkl sokeria
1 rkl öljyä
suolaa

Kuoritaikina
2 dl vettä
4 dl ruisjauhoja
suolaa
2 rkl öljyä


1. Silakkakukko:Huuhtele kalat. Voitele pata. Hienonna sipuli ja pekonit. Peitä padan pohja pekonilla.  Lado pataan kerroksittain silakoita, sipulia ja pekonia. Ripottele väliin hienonnettua tilliä, suolaa ja mustapippuria. Levitä päälle pekonia.
2. Lanttukukko: Kuori ja viipaloi lanttu (1-2 kpl). Sekoita viipaleet kulhossa öjlyn ja mausteiden kanssa. Lado viipaleet voideltuun pataan tasaiseksi tiiviiksi kerrokseksi.
3. Sekoita aluksi puuhaarukalla ja sitten käsin kylmään veteen ruisjauhot, suola ja öljy. Ota kuoritaikinasta pieni nokare koristelua varten. Taputtele taikinasta ruisjauhojen avulla 2 kpl pyöreää kantta, esim leivinpaperinpäällä. Ruiskansi saa olla isompi kuin padan halkaisija. Nosta taikinalevy pataan ja painele tiukasti kiinni padan reunoihin. Kauli lopputaikina ohueksi levyksi ja ota levystä pienellä muotilla, esimerkiksi kalamuotilla kuvioita. Kostuta koristeiden alapuoli vedellä ja paina koristeet patakukon pintaan.
4. Paista kukkoa ensin 200 asteessa alimmalla tasolla noin 30 minuuttia. Laske sitten lämpö 175 asteeseen ja jatka paistamista 1 tunti. Nosta padan päälle kansi ja paista edelleen 1 tunti. Paistoaika on siis yhteensä 2 tuntia 30 minuuttia, jotta ruodot pehmenevät. Tarjoa lämpimän patakukon kanssa voita.



Emännän kommnentit:
Todella läskin lisäämisellä padoista saa mehukkaamman, mutta minulla ei vaan sattunut olemaan kotona kuin tuo yksi pekonipaketti.
Tätä voi hyvällä syyllä kutsua vanhojen ihmisten ruuaksi, tai heille voi kyllä tulla lapsuuden maut mieleen, niin perinteien suomalaista syysruokaa. Ja ei ole annos hinnalla pilattu.
Lanttuversio oli muunnelma lanttulaatikosta, makean maukasta pitkään haudutettuna. Kansipala leipänä, voitakin voi lisätä jos haluaa, oikein hyvää.
Silakkaversio minun mielsetä parempaa kuin nuo muikkukukot. Salaattia kaveriksi, niin kyllä käy maukkaasta lounaasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!