sunnuntai 23. joulukuuta 2012

Ruotsalainen joulupöytä kotiväelle

"Esijouluna" ajatuksena oli tällä kertaa tarjota perinteinen ruotsalainen joulupöytä. Ruotsissahan ei pidetä työpaikoilla pikkujoulujuhlia samalla lailla kuin meillä vaan siellä työnantaja tarjoaa (tai on kuulemma ainakin ennen tarjonnut) usein Julbordin- elin joulupöydän, joka sisältää sikäläiset perinteiset jouluruuat. Jonkin verran ne poikkeavat suomalaista, mm. laatikoiden osalta, mutta kinkku on heilläkin usein se pöydän odotetuin.
Vahakuorinen pyöreä jouluedam
Perinteinen ruotsalainen Julbord sisältää mm ainakin nämä, jotka kokosin meidän esijoulupöytää:.

sillejä (4 eri makua, tietysti ruotsalaista merkkiä)
graavilohi + hovimestarinkastike
munanpuolikkaat + mäti
kinkku
lihapullat
prinssinakit
janssoninkiusaus
keitetyt perunat
punakaali
punajuurisalaatti
makea joululimppu (vört)
näkkileipä
jouluedam

lussekatit
piparkakut (ohuenohuita)

Emännän kommentit:
Tämä oli mellä koti-Suomessa koottu ruotsalistunnelmapala. Paljon enemmänkin herkkuja perinteiseen ruotsalaiseen pöytään voisi koota, mm. savustettu ankerias ja lipeäkala kuuluvat myös perinteisiin tarjottaviin. Muutoinkin ruotsalaisilla on pöydässä paljon kalaruokia. Laatikoita ei kuitenkaan ole kuin tuo Jansson, jonka oikein valmistaminen on monelle tärkeä asia. (kumma kyllä en ole Ruotsissa nähnyt noita peruna-sipuli pakasteita, josta tuo Suomessa on näppärä valmistaa. Ruotsalaisemäntä ilmeisesti sitten aina kuorii ja suikaloin potut tähänkin kuin myös niihin muihin lukuisiin eri potatisgratenkeihin, joista heillä pidetään)

Kinkkuja puolestaan Ruotsista löytyy kaupoista raakojen lisäksi valmiiksi keitettyinä, jotka sitten vaan uunissa viimeistellään. Toinen tärkeä perinneruoka on lihapullat ja prinssinakit, minulle aika erikoinen joulupöydän anti, mutta maassa maan tavalla.

Muutamasta kaupasta Suomesssa etsiskelin joulun alla noiden lussekattien lisäksi tuota palloedamia, se kun on niin hauska ja kaunis pöydässä, mutta eipä osunut minulle silmään. Ruotsalaisille se tuntuu olevan vielä perinne, ja sitä löytyy vielä myös isompaa ja pienempää kokoa.

Jälkiruuaksi tarjosin tällä kertaa vain pullaa ja piparia. Varsinaisia jälkiruokia ruotsalaispöydässä ovat myös riisipuuro sekä siitä valmistettu Ris ala Malta (appelsiinilla ja kermavaahdolla aateloitu puuroherkku).

Omien kiireideni takia käytin näihin myös paljon helpottavia valmistuotteita. Mielestäni sain aika pienellä vaivalla paljon kasaan. Tuon pienen kinkun paistoin edellisänä päivänä hartaasti hiljakseen 125 aateisessa uunissa lihamittaria apuna käyttäen 78 asteeseen. Samoin paiston lihapullat valmiiksi edellisänä päivänä (aikaisemminkin ne olisi voinut tehdä pakkaseen). Aikaisin aamulla tekaisin pullataikinan ja paistoin nuo lussekatit ja ennen ruokailua keitin enää perunat ja paistoin janssonin, koska se on parhainta juuri valmistettuna. Muu olikin melkein vain pöytään kattamista ja lihapullien ja prinnssinakkien lämmittämistä. Eli ei se joulupöydän tekeminen sittenkään niin kauhean työläs ole, jos ei siitä ota hirveää stressiä enää muiden stressien päälle. Tärkeintä on kuitenkin, että jouluruokailusta voi kaikki, emäntä mukaan lukien, nauttia ja mukava keskustelu käy pöydässä.

(KUVIAKIN ON TULOSSA lisää, kunhan läydän siivouksen jäljiltä tuon kameran ja koneen välisen piuhan)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!