sunnuntai 18. heinäkuuta 2010

Raparperipiirakka

Pohjan ohje on se klassinen äidiltä peritty. Tällä samalla pohjalla meillä on aina tehty niin raparperi kuin omanapiirakatkin. Pohjan ohjeesta tulee kaksi piirasta. Leivinjauheen määrä voi kuullostaa suurelta, mutta näin olemme äidin kanssa aina laittaneet.


100 g margariinia
1 dl sokeria
2 munaa
4 tl leivinjauhetta
n. 4 dl jauhoja (tässä piiraassa käytin puolet speltti ja puolet täysjyvä jauhoja, mutta ihan tavallisetkin käy)
Lisäksi taikinaan voi laittaa kaapista esim. kermapurkin lopun (vaikka hapantuneenkin), jugurttia, piimää, kermaviiiliä tai vastaavaa lorauksen. Tällöin jauhojen määrää voi joutua lisätä tarpeen mukaan.

Päälle:
Raparperia (tai omenaa)
sokeria
kanelia

Rasva, sokeri ja muna sekoitetaan tasaiseksi, ihan käsin tai vatkaimella. (Lisätään neste jos löytyy) Joukkoon lisätää jauhot, joihin leivinjauhe lisätty ja sekoitetaan taikinaksi. Itse jätän sen aika löysäksi ja jauhojen avulla levitän sen piirakkavuokaan (HUOM! ohjeen määrästä tulee kaksi n. 22 cm piirasta)

Raparperit pilkotaan ja lisätään niihin sokeri ja kanelia. Lämmitän näitä muutaman minuutin mikrossa, jotta sokeri sulaa ja raparperista irtoaa jonkinverran nestettä. (Vaihtoehtoisesti päälle ladotaan runsaasti
omenalohkoja. Äidin tapana oli, että reunoille laitettiin lohkot kauniiseen järjestykseen ja keskelle kasattii lopuista keko.)

Paistetaan n. 175 asteessa 35-40 min. Parasta olisi, jos piiras saisi vetäytyä peitettynä kylmässä seuraavaanpäivään ja sitten syödään vaniljakastikkeen kanssa, mutta usein se menee heti vielä haaleana jäätelön kanssa.

Kommentit:
- Maistuvuudesta kertoo, että töihin viemäni toinen piirakka meni neljään pekkaan iltapäiväkahvilla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!