sunnuntai 18. heinäkuuta 2010

Suvisoppa (kesäkeitto)

Tämäkin vanhanajan kesäruoka on tullut monen inhokiksi kouluajoilta, kun pakastevihanneksia on keitetty ylikypsäksi maidossa. Ja en kyllä yhtään ihmettele. Tämän keiton kun tekee tuoreista uusista kesän vihanneksista (ja jos ne vielä saisi suoraan pellosta kattilaan),ja ei keitä niitä ylikypsiksi, niin tuloksena on parasta kesäruokaa. Enää jää vaan ruokakunnan rohkaiseminen maistamaan ja ennakkoluulojen karistaminen syöjiltä.Tarvitaan:
Uusia perunoita (n. 6-7 kpl)
uusia porkkanoita (nipullinen)
tuoreita herneitä (n. 2 dl kuorittuna)
tuore kukkakaali
nippusipulia
suolaa
n. 0,5 l maitoa
1 rkl vehnäjauhoja
persiljaa

Ensin käsitellään kasvikset, tämä onkin ehkä se työläin vaihe. Perunat pestään huolella, uusia perunoita ei tarvitse kuoria. Jos perunat jo isompia, palotellaan sopiviksi. Samoin porkkanat, tuoreille uusille riittää harjapesu, paloitellaan. Kukkakaali paloitellaan nupuiksi. Sipuli pienitään, varren vihreää osaakin voi käyttää mukana. Irroitetaan herneet paloista (mitenköhän tämä pitäisi oikein sanoa, tuo kuullosti vähän hassulta?)

Perunat ja porkkanat ja sipulin vaalea osa laitetaan ensin kiehumaan suolalla maustettuun veteen. Vettä ei tarvitse olla paljoa, korkeintaan, että perunat ja porkkanat juuri ja juuri peittyvät.

Kukkakaali lisätään vähän ajan päästä höyrystymään (arvioi siten, että kukkakaali ei missään nimessä saa mennä keitettäessä ylikypsäksi ja veteläksi). Kun perunat ja porkkana ovat vielä napakoita lisää maito, johon on sekoitettu 1 rkl vehnäjauhoja. Keitetään vielä n. 5 min, että jauhot kypsyvät. Lisää lopuksi herneet ja sipulin vihreä osa ja kuumenna. Maista ja lisää suolaa tarvittaessa.
.
Itse pidän, että keiton liemi on hivenen sakeaa, mutta maitoa tai vettä voi lisätä maun mukaan. Pinnalle lopuksi persiljaa (äitini laittoi vanhoina aikoina vielä voisilmän, mutta sitä ei tarvita). Itse olen saanut tällä ohjellla miehenikin pitämään kesäkeitosta, joten suosittelen!

1 kommentti:

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!