sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Mansikkajälkkäri

Kotimainen mansikkasesonki on ovella ja toviksi voimme unohtaa tuontitavarat. Kivahan se on, että tuoretta mansikkaa on saatavilla lähes ympärivuoden, mutta oikeat mansikat syödään kesällä ja mieluiten ihan sinällään.
Sitten kun tuoreita mansikoita on syönyt jo tarpeeksi (tai tuontimarjat), on aika käyttää niitä myös jälkkäreissä. Jotta kesänlopulla ei olisi aivan niin iso urakka kesäkilojen pudottamiseen, mansikkajälkiruoat voi tehdä myös kevennettyinä. Tässä yksi vaihtoehto kevennettyyn versioon. Emännän kommenteissä muutama muukin kevennysvinkki.


mansikoita (persikoita tai muita kauden marjoja)
kreikkalaista jughurttia
sitruunan mehua
vaniljasokeria
sokeria

Paloittele mansikat (tai muuta marjat, hedelmät tai yhdistelmät) pieniksi kuutioiksi. Jätä jokunen kaunis marja koristeeksi.
Mitä vähärasvaisempaa jughurttia käytät varaa sitä varten valutusaika, että on sopivan tanakkaa kastikkeeksi. Esim. tässä Lidlin vähärasvainen kreikkalainen jughurtti oli minulla kahvinsuodattimessa (suodatinpussissa) yön yli valumassa.
Purista sitruunasta mehu, mausta se runsaasti vaniljalla (vaniljasokeria) ja tarvittaessa lisää sokeria maun mukaan. Sekoita maustettua sitruunanmehua jughurtiin sen verran, että seos jää vielä paksuksi kastikkeeksi.
Kokoa annos kerroksittain annosmaljoihin. Koristele mintunlehdellä ja sitruunakuorikiehkuralla.

Emännän kommentit
Ei kokkaamisen tarvitse olla niin määrämuotoista eikä varsinkaan kesällä. Tämä annos on juuri sellaista hetkessä syntynyttä ruokaa, mitä meillä yleensä laitetaan ja syödään. Katsotaan kaappiin mitä siellä on ja siitä sovelletaan jotain. Tässä ei ole tarkkoja mittoja, vaan jokainen voi tästä ottaa vinkkiä ja soveltaa oman maun ja kaapin antimien mukaan tarjottavan.

Kastike on tässä tehty maustamalla valutettu vähärasvainen kreikkalainen jughurtti. Mutta vaihtoehtojahan on muitakin mm. kermavaahto, mascarpone, vaniljakastike tai -vaahto ja näiden erilaisia yhdistelmiä, jokainen voi valita maun mukaan.

Muutamia minun ruokavinkkeä, jos keventämiseen on tarvetta:(niin kuin itselläni)

 • Ensimmäinen annos maistuu tosi hyvälle - mutta entä se santsiannos, se ei enää olekaan niin hyvää kuin tuo ensimmäinen, tarvitseeko sitä silloin edes ottaa.  Tämän kun aina muistaisi! 
 • Tylsänkin tuntuisen ruuan saa maistumaan ja kiittävät kommentit, kun sen viitsii asetella tarjolle kauniisti. Muutama "persiljatupsu" tai kaunis astia tekee jo paljon. (Tässä on tietysti se vaara, että se maistuu liiankin hyvin)
 • Tarjoa ruoka lautasannoksena, pöytään ei muita tarjoilukippoja kuin salaatikulho 

Mansikkaista kesää kaikille!

4 kommenttia:

 1. Testataan :) Mä vedän mansikoita niin, että napa ruskaa joka päivä. Turkkilainen mnee tavallisesti tsadsikiin tai ihan vaaan hunajan kera. mut testaan tähän....

  VastaaPoista
 2. Jaa niin...koita kuuli limen kanssa marinotuna tai bbasilikan kanssa (Ihan parasta) tai salaatissa parsan ja jonkun voimakkaan juuston (sinihome tai feta) +rucolan kera

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Limeen oli tarkoitus laittaa marjat marinoitumaan - loppu, ei ollut kuin sitruunaa, samoin
   Hunajaa piti käyttää makeutukseen - senkin oli kaappi käyttänyt minulta kysymättä, joten vaniljaa ja sokeria sijaan.
   Basilikaa olisi ollut, mutta se ei tullut mieleen, ensikerralla.

   Poista
  2. http://www.ruokala.net/resepti/basilika-mansikat-1

   Poista

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!