keskiviikko 1. toukokuuta 2013

Viinirypäletorttu

Tämä on vanha ohje, jonka alkuperää en enää muista, mutta on aina herättänyt ihastusta. Kakku on jonkin verran työläs ja aikaavievä tehdä, kippoa ja kuppia menee, mutta lopputulos on raikas ja kaunis.

Vappukakku 2013

Pohja:
200g piparkakku tai grahamkeksi muruja, esim Digestive
1 sitruunan raastettu kuori
1/2 dl sokeria
100 g sulatettua voita

Vuoraa irtopohjavuoka paperilla. Murusta keksit esim. yleiskoneessa (muovipussi ja kaulin tai nuija käy konevoiman puutteeessa). Sekoita muruihin muut aineet ja painele vuokanpohjalle. Laita pohja jääkaappiin jäähtymään siksi aikaa kun teet täytettä.

Täyte:
1 tlk rahkaa
3/4 dl sokeria
1 keltuainen
1 sitruunan mehu
1 tl vaniljasokeria
4 liivatetta
2 dl kermaa
1 valkuainen

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sekoita sokeri ja keltuainen keskenään. Lisää seokseen rahka ja mausta vaniljasokerilla ja sitruunanmehulla.  Liuota liivateet tilkkaan kuumaa vettä ja lisää seokseen. Vaahdota erikseen kerma ja valkuaiset ja lisää varovasti sekoittaen edellisiin. Kaada täyte hiukan hyytyneenä pohjan päälle ja hyydytetään jääkaapissa (vähintään  2h).

Päälle :
Koriste hyytyneen kakun päällinen vihreillä ja tummilla rypäleillä mieleiselläsi tai tilaisuuteen sopivalla kuvioinnilla.

Siiderihyytelö:
1 dl omenamehua
3 liivatetta
2 dl siideriä
Liuota liivatteet ensin kylmässä vedessä. Ota omenamehusta tilkka ja kuumenna mehu kuumaksi ja sulata siihen kuivaksi puristetut liivatteet.  Lisää liivateseos loppuun omenamehun ja siiderin seokseen.(Seos kuohuu jonkinverran, varo kuplittamasta kovasti, kakun pinnasta ei tule kaunis kuohuista). Anna seoksen hyytyä jonkinverran ennen kakunpäälle kaatamista, ettei valu kakunpäältä. Hyydytä kakkua lopuksi vähintään 4h, tai seuraavaan päivään jääkaapissa.
Syntymäpäiväkakkuna lokakuu 2010

Irroita varovasti vuoasta tarjolle.

Päivitetty 1.5.2013
(9.8.2010)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!