sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Red Velvet kakku

Televison amerikkalaisissa kakkuohjelmissa olen törmännyt punaiseen kakkupohjaan. Vaikka en ole mikään kakkumaakari, niin kaikkea uutta näkemäänsä täytyy kokeilla, kuten nyt sitten tätä Red Velvet-kakkua. Ohjeen etsiskelystä jäi mieleen joku kommentti, että tätä voisi kutsua Amerikan tiikerikakuksi, jonkinlainen klassikko siellä, no minulle uusi tuttavuus.


Pohja ohjeeksi valikoitui LeivinLiina-blogin kautta The Hummingbird Bakeryn cup cake-pohja, kuorruttusta hieman sovelisin omalla tapaa jääkaapin antimia hyödyntäen.

Red Velvet kakku 
pohja:
120 g suolatonta voita huoneenlämpöisenä 
300 g (3,5 dl) sokeria  
2 kananmuna
20 g (0,5 dl) kaakaojauhetta
1 pl (40 ml) punaista elintarvikeväriä
1 tl vanilja-aromia
2,4 dl piimää  
300 g (4,6 dl) vehnäjauhoja  
1 tl suolaa
1 tl ruokasoodaa
3 tl valkoviinietikkaa

täyte ja kuorrutus:
2,5 dl tomusokeria siivilöitynä  
250 g mascarponea
200g maustamatonta philadelphia-juustoa

Pohja:
Laita uuni kuumenemaan 170- 180-asteiseksi.
Sekoita alkuvalmisteluna kaakaojauhe, punainen elintarvikeväri ja vanilja-aromi paksuksi, tummaksi tahnaksi erikulhossa (ei vatkauskulho).

Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen joukkoon  ja vatkaa, kunnes ainekset ovat sekoittuneet keskenään. Lisää kaakao-väriaineseos sokerivaahtoon ja sekoita hyvin, niin että ainekset sekoittuvat kunnolla ja taikina on tasaisen väristä.

Lisää 1/3 osa piimästä. Vatkaa hyvin, lisää 1/3 osa jauhoista (joihin suola lisätty) ja vatkaa ainekset sekaisin. Toista, kunnes kaikki piimä ja jauhot on lisätty. Vatkaa, kunnes taikina on sileää ja tasaista. Lisää lopuksi sooda ja viinietikka. Vatkaa ainekset sekaisin vielä parin minuuttin verran.

Vuoraa n. 20 cm irtopohjavuokan pohja leivinpaperllla. Kaada taikina vuokaan ja paista kunnes kakku on kypsä keskeltä (kokeile tikulla ja kun taikinaa ei enää jää tikkuun on kakku kypsä). Minulla tähän meni n. tunti ja vartti.
Ota kypsä kakku uunista ja anna vetäytyä hetki vuokssa, ennen kuin kumoat sen. Jäähdytä kakku hyvin, ennen täyttämistä. 

Täyte ja kuorrutus:
Vaahdota kerma. Lisää mascarpone, juusto ja tomusokeri ja vaahdota tasaiseksi.

Jaa kakku kolmeen kerrokseen ja täytä paksulti täyttellä. Viimeisteele päällys lopulla kuorrutetta.

Emännän kommentit:
Kakutekijäksi ole noviisi, normaalit kuivat kakut kyllä onnistuu, mutta täytekakut ja niiden koristelu ei ole minun juttu. Tämä on silloin niinkuin fifty-fifty, koska tuo kakkupohja muistuttaa todellakin enemmän kuivakakkua (kahvikakkua) kuin normaalisti totuttua täytekakun sokerikkupohjaa. Kakkupohjaa kuvailisin massiiviseksi ja vahvaksi, ja todella täyttäväksi.

Tein pohjasta ensin koeversion, jonka paistoin silikonisessa leipävuokassa (pitkulainen). No sehän ei oikein pysynyt muodossaan, mutta toimi kyllä maistiaisena ja koeversiona. Koska ensimmäisellä maistiskerralla en täyttänyt tuota, pohja tuntui jonkun verran kuivalta ajateltuna sitä täytekakuksi, varsikin kun ohjeessa ei mainita mitään kakun kostuttamisesta.

Tarjottavan kakun paistoin sitten irtopohjavuokassa. Paistaa vaan sai todellakin tuon tunnin ja vartin. Vielä tunnin kohdalla kuvittelin kakun kypsäksi, kun en ensin koettanut aivan keskellä olleen pinnan halkeaman kohdalta. Kun tuohon tikun tökkäsin niin vielä oli raakaan, joten vartti lisää. Jonkin verran tuntui, että reunat kuivuivat tämän takia liika. Ehkä pitäisi paistaa ohuempana kerroksena, useammassa erässä.

Täyte sopii tosi hyvin kakkuun, tasoittaa sen makua ja tekee kakusta petollisen kevyemmän tuntuisen. Kuten tuossa aiemmassa postauksessa totesin, tämä kakku otti minusta yliotteen. Ensimmäinen kakku, jota en kykene syömään paljoa, ei sen maun takia, vaan sen täyttävyyden takia. Kunhan vaan silmät eivät ahmisi lautaselle liian isoa palaa.

Pohjasta ei tullut ihan sellaista syvän punaista, kun television kakut. Ehkä joissain ohjeissa mainittu pastaväri olisi apu tähän. Itse käytin Dr. Oetkerin pullopunaista, tästäkin netin kommenteissa on mainintoja suosittelusta välttämiseen.

Tein pohjan käyttäen ihan tavallista sähkövatkinta. Kone oli hieman kovilla, koska takina on aika raskas ja vatkausaikaakin on jonkin verran.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!