keskiviikko 20. huhtikuuta 2011

Mämmi

Minulle pääsiäisen tärkein maku on mämmi. Pienenä mummoni paistoi aina mämmin leivinuunissa ja minulla oli oma nimikko tuohiropponen (se, jossa oli pieni reikä kulmassa, jonka mummo aina paikkasi voipaperilla). Mämmin sain pieneltä vihreältä vaahteranlehdenmuotoiselta lautaselta kermamaidon kanssa.

Mummoa ei enää ole vuosiin ollut mämmiä paistamassa, joten nyt päätin koettaa tehdä sitä itse.Valitettavasti mummon mämmireseptikin on kadonnut, mutta mallaspussin kyljen ja netin ohjeiden perusteella päädyin seuraavaan.

1. imellytys:
1,5 l Vettä
250 g Mämmimaltaita
400-500 g Ruisjauhoja
2. imellytys:
2 l Vettä
250 g Mämmimaltaita
400-500 g Ruisjauhoja
Keittäessä:
1-2 dl Siirappia
2 rkl Pomeranssinkuorta jauhettuna
1 tl Suolaa
(Puolukkasurvosta)
Pinnalle:
1 dl Vettä
½ dl Sokeria

1. Imellytys: Kuumenna vesi poreilevaksi. Sekoita veteen maltaat ja ruisjauhot. Ripottele pinnalle hieman ruisjauhoja. Peitä kattila kannella. Anna imeltyä 1½-2 tuntia lämpimässä paikassa, esimerkiksi uunissa 50 asteen lämmössä.
2. Imellytys: Kuumenna vesi poreilevaksi ja lisää kattilaan. Sekoita joukkoon loput maltaat ja jauhot. Jatka kuten edellä ja anna imeltyä taas pari tuntia.
Keittäminen: Tässä vaiheessa mämmin tulee olla löysän puuron vahvuista. Lisää tarvittaessa jauhoja. Mausta. Keitä seosta 10 minuuttia koko ajan hämmentäen varoen pohjaanpalamista. Jäähdytä seos haaleaksi ja jaa mämmituokkosiin tai foliovuokiin. Jätä kuohumisvaraa noin 1/3 vuoan korkeudesta. Lisää mämmin päälle vuokiin 1-2 rkl kylmää sokerivettä kuorettumisen estämiseksi.
Paista uunin alatasossa 170 asteen lämmössä noin 2½ tuntia. Mämmi on parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua. Tarjoa kylmänä kermamaidon ja sokerin kera.

Emännän kommentit:
Mämmiä tuli! Paistoin foliovuoissa mutta alumiinipinta mämmiä vasten ei tuntunut ajatuksena hyvältä, joten vuorasin vuokat leivinpaperilla. Toimi kohtalaisen hyvin, toi vähän lisäreunaa kuohunnallekin (ei toisaalta kyllä kuohunut kovinkaan paljon).
Hivenen kovaa vaan tuli. Ehkä puuro oli liian paksua, vuokissa liian vähän tai paistoin liian kauan.
Lisäsin osaan puuroa puolukkasurvosta, niin mummokin laittoi ja tuloksena oli marjamämmiä. Itse en siitä pitänyt lapsena, mutta nyt mieto puolukanmaku oli oikein pikantti lisä. Suosittelen!
Mämmistä ei tullut niin makeaa kuin kaupan mämmi, mutta maku oli voimakas ja päällehän tulee aina laitettua pikkasen sokeria, joten näin kokonaisuudesta ei tullut liian makeaa.
Ei muuta kuin seuraavaa pääsiäistä odottamaan ja uutta satsia tekemään.
Lisäys:
Kannatta valmistaa ainakin viikkoaennen h-hetkeä, vaatii todella tuon seisomisajan. Oli todella hyvää, eikä enää niin kovaakaan. Äitini oli tyytyväinen, oli kuulemma  mummon tekemän veroista, ja tilasi ensivuodeksi oman ropposen.

2 kommenttia:

  1. hyvä Arja! mäkin olen nytm 25-vuoden jälkeen lölytänyt mämmin!on hyvää vadelmien ja vaniljajäden (tai rahkan) kera :)

    VastaaPoista
  2. mämmi ja karjalanpiirakatn on jo koitettu.. koskas tulee kalakukko tai poronkäristys ;)

    VastaaPoista

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!