sunnuntai 30. lokakuuta 2011

Peuranpaisti, juuripersiljapyree ja mustaviinimarjakastike

Voitto on lunastettu ja senpä vuoksi on jälleen aihetta herkutteluun! Tällä kertaa käsissäni on uusi tuttavuus (peuranpaisti) ja uusi ihastus (juuripersilja).
Peuranpaistin valmistukseen suhtaudun levollisesti, odotan sen toimivan kuin riistapaistit yleensä.

Juuripersilja sen sijaan on työstettävänäni nyt toista kertaa. Ensimmäinen kokemus juureksen mausta oli niin hurmaava, että sitä oli pakko saada  heti lisää. Juuripersiljan maku on yhdistelmä porkkanaa, palsternakkaa ja persiljaa. Kovin vähän löysin kuitenkin ohjeita tälle, mikä johtunee että tätä ei ole kovin paljoa vielä ollut meillä saatavilla. Ruotsissa nämäkin kaupasta löytämäni yksilöt ovat kasvaneet.

800 g peuranpaisti
suola ja pippuri
voi-öljy ruskistamiseen
tinjamin oksa maustamiseen

Sulata paisti ajoissa jos paisti on pakaste, ja ota reilusti etukäteen lämpenemään huoneenlämpöön. Laita uuni lämpenemään 125-150 C. Mausta paisti pippurilla ja suolalla ja paista se pannulla voi-öljyseoksessa (mukana muutama timjamin oksa) joka puolelta kauniin ruskeaksi. Nosta uunivuokaan ja laita paistomittari, paista 54 C sisälämpötilaan. Anna paistin vetäytyä foolioon käärittynä väh. 15 min ennen leikkaamista ja tarjoulua.

Juuripersilja pyree:
300g juuripersiljaa
2 perunaa
maitoa
1 rkl voita
suolaa

Kuori perunat ja juuripersilja. Kuutioi ja keitä maidossa kypsiksi. Kaada keitinliemi pois (jätä talteen pyreen löysyttämistä varten) . Soseuta sauvasekoittimella ja lisää tarvittaessa keitinlientä sopivan rakenteen saamiseksi. Lisää voi ja suola. 

Mustaviinimarjakastike:
2 rkl vasinkanfondia
4 dl vettä
1 dl mustaviinamarjahyytelöä
2 rkl punaviinietikkaa
1 tl fenkolin siemeniä jauhettuna
suola ja mustapippuri

Keitä vesi, fondi, hyytelö, etikka ja fenkolinsiemenet kasaan maukkaaksi kastikeeksi. Suurusta tarvittaessa Maizenalla. Mausta lopuksi suolalla ja mustapippurilla.

Lisukkeena vielä
suppilovahveroita
1 sipuli
1-2 omenaa
voita
Paista sipuli ja sienet voissa, lisää lopuksi omenalohkot ja lämmitä kypsiksi.

Emännän kommentit:
Huh huh, voiko tuohon muuta sanoa. Paisti oli aivan loistavaa, miten mureaa liha oli, se suorastaan suli suuhun. Kastikettakin olisi voinut syödä ihan lusikalla (lopun kattilasta raavinkin lusikalla suuhun).  Juuripersiljapyreen maku muistutti palsternakkapyreetä, hieman makeahko maku. Tosi onnistunut päivällinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!