keskiviikko 22. elokuuta 2012

Luumupiirakka

Moni kakku päältä kaunis, mutta sisältä.... hapanta! Mielessäni oli eräs vanha keittokirjani, jossa oli tämän tapainen luumupiirakka. Sen kuva oli niin hauska ja houkutteleva, että mieli on usein tehnyt kokeilla sitä. No nyt oli luumuja halvalla mutta en sitten enää löytänyt noiden keittokirjojeni joukosta juuri tuota reseptiä, joten piti ryhtyä itse säveltämään. Ja senhän tietää, että ei  nuo sävellykset aina ensimmäisellä kerralla osu ihan kohilleen.



Pohja
reilu 4 dl vehnäjauhoja
125 g voita
2/3 dl sokeria
ripaus suolaa
1 muna

n. 1 kg luumuja
sokeria (pitäisi olla varmaankin 1-1½ dl)
25 g voita
(sherryä tai konjakkia)

Valmista murotaikinapohja sekoitamalla vehnäjauhoihin suola ja voi murumaiseksi seokseksi. Lisää muna ja vaivaa nopeasti taikinaksi. Laita taikina vetäytymään n. puoleksi tunniksi jääkaappiin.

Halkaise luumut ja poista kivi. halkaise vielä puolikaat puoliksi. Sulata pannulla voi ja sokeri, lisää luumut sekaan hieman karamellisoitumaan (älä päästä muhentumaan). Mausta halutessasi alkoholilla.

Painele piirakkapohja vuokaan ja lado luumut kauniisti päälle. Lisää tarvittaessa sokeria, jos luumutovat kovin happamia. Paista piirakkaa  180C uunissa n. 40 min. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.

Emännän kommentit:
Ihan peruspiirakka, mutta minä nuukailin täyteen sokerin kanssa, ja siksi jäi aikas happamaksi. Kaadoin tuon pannulle jääneen voi-sokeri-sherry seoksen luumujen päälle, ja siksi täyte varmaankin hieman kuohui reunoille. Eikä tuosta päällisestä tullut sittenkään niin kaunista kuin siinä muistikuvien piirakassa oli. Mutta ei tämäkäänpiirakka jäänyt meiltä syömättä, kinuskikastike korjasi makeuden puutetta ja hyvältä maistui.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!