sunnuntai 8. huhtikuuta 2012

Kalahyytelö

Jälleen kerran selailin naapurimaan kauppojen ruokasivuja ja heidän pääsiäsruokasuosituksiaan. Siellä oli muutamakin inkokt lax ohje. Ruotsalaiset syövät minusta lohta sillin lisäksi lähes kaikkina juhlapäivinä muodossa jos toisessa. Jos meillä on kaupassa hyllytolkulla marinoituja kanoja niin heillä on vastaavasti sillipurkkeja ja mätitahnoja sekä lohta tuoreena, savustettuna ja pakastettuna. Tuoretta kalaahan ei mikään voita, mutta joskus voisi olla näppärää olla pakkasessa sellainen remssu, jossa lohipalat on pakattu yksittäisiin annospaloihin.

Tämä ohje kuitenkin muistui mieleeni noista ruotsalaisversioista, ja olen tämän joskus jostain kirjannut ylös ja todennut silloin maukkaaksi mm. "buffet" tyyliseen tarjoiluun.




lohifilee (n. 700 g)
Keitinliemi: Hyytelö:
3 dl kuivaa valkoviiniä 5 dl keitinlientä
3 dl vettä 5-6 liivatelehteä
n. 2 tl suolaa (sitruunanmehua)
pieni sipuli paloiteltuna tillisilppua
porkkana
laakerinlehti
6 kokonaista maustepippuria

Mittaa viini ja vesi laakeaan kattilaan. Lisää mausteet. Kuori porkkana ja tee siihen koristekuviot halutessasi ja lisää kattilaan. Keitä hiljalleen viitisen minuuttia.

(Nypi ruodot lohifileestä). Leikkaa kala tarvittaesa kahtia, aseta se nahkapuoli alaspäin liemeen. Anna liemen kiehahtaa ja ota siten lämpö pois. Jätä kala kypsymään hitaasti liemeen sen jäähtyessä.

Pane liivatelehdet väljään kylmään veteen likoamaan. Nosta kala varovasti kattilasta ja siivilöi keitinliemi talteen. Jos nestettä on haihtunut korvaa se vedellä tai viinillä. Tarkista maku, liemi saa olla vahvan makuinen. Jos lisäät tässä vaiheessa sitruunaa, lisää myös yksi liivatelehti.

Poista kalapaloista nahka, paloittele tarvittaessa, esim jos käytät pyöreää vuokaa.. Asettele tilliä tai muut koristeet yhden ison tai 4-6 annosvuuan pohjalle. Täytä vuoat kalapaloilla ja jos tilliä on jäljellä ripota sitä väliin.

Kuumenna 1 dl keitinlientä, purista liivatteista vesi ja sulata ne kiehuvan kuumaan liemeen. Yhdistä isompaan keitinliemimäärään. Valuta liemi kalapalojen päälle. Hyydytä jääkaapissa 5-6 h tai pidempään.

Kumoa hyytelö (-t) tarjoiluvadille. Tarjoa lisänä yrteillä ja sitruunalla tai piparjuuritahnalla maustettua kermaviiliä tai kermavaahtoa.

Emännän kommentit:
Harmi, kun lohesta tulee tällainen harmahtava keitettäessä, kalan kaunis punainen väri haalistuu.
Tällä kertaa tein annoksen leipävuokaan yhtenä palana, käytin lohesta fileen keskiosan keskiosan. Palan kannattaa olla hieman tulevaa hyytelöintiastiaa suurempi, jos sen tekee näin kokonaisena, koska se jonkun verran kypsyessään.

Valmistustapa toimii mutten hyvin ilman hyytelöintiäkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!