sunnuntai 13. toukokuuta 2012

Äitienpäivätorttu

Äitienpäiväksi piti tehdä alkujaan toisenlainen kakku, mutta kun sain äidiltä vihiä muusta niin oli tehtävä muutos alkuperäissuunnitelmaan, äidin neuvoja kannattaa noudattaa. Kaikkien toiveiden huomioiminen otti koville ja ideat olivat hukassa. Lopuksi päädyin tällaiseen eräänlaiseen sekametelitorttuun. On kääretorttua, täytekakkua ja hyytelösisusta, eräänlainen charlotte russe muunnelma. Kaikki en mennyt kuitenkaan ihan niin kuin olin ajatellut, mutta hyvin teki kauppansa.


Kääretorttu (ja  täytekakku)
4 munaa
1 dl sokeria
vajaa 1 dl vehnäjauhoja
3 rkl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Tee kääretorttupohja: Vaahdota munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Lisää kuivat aineet siivilänläpi ja sekoita varovasti. Paista uunipellillä leivinpaperin päällä (225 C ja 10 min). Kumoa kookoshiutaleilla (tai sokerilla) päällystetyn leivinpaperin päälle. Jäähdytä hieman, täytä raparperihyytelöllä (kts. alla)  ja rullaa tiukka rulla. Laita jääkaappiin vetäytymään.

Tee täytekakkupohja: Tee lisäksi samalla reseptillä täytekakkupohja, josta tulee kakulle pohja (ja halutessasi kansikin). Paistoaika on pidempi kakulle. Tai vain toinen kääretorttupohja, josta leikkaa irtopohjavuokan kokoisen pohjan.

Raparperihyytelö
n. 1l raparperipaloja
alle 1/2 dl vettä
n. 1 dl hyytelösokeria

Kiehauta raparperipalat pienen vesitilkan kanssa soseeksi (raparperistä itsestään lähtee lisää nestettä). Lisää hyytelösokeri ja kiehauta sulaksi. Jäähdytä ja anna  hyytyä. (Annos on suuri tähän kakkuun, mutta loppu hyytelön voi käyttää vaikka pannarin tai lettujen kera.

Täyte
2 dl vaahtoutuvaa kauravaniljavalmistetta
3 liivatetta
200 g mansikoita
(ripaus sokeria)

Laita liivate lehdet pehmenemään kylmään veteen. Paloittele mansikat kuutioiksi ja mehusta pienellä sokerimäärällä. Vaahdota vaniljavaahto (voi olla myös tavallista vaniljavaahtoa tai kermaakin). Lisää pieneen tilkkaan kuumaa vettä (tai sopivaa mehua) liotetut liivatelehdet. Sekoita mansikanpalat joukkoon.


Emännän kommentit
Aloitetaan kommentointi tekojärjestyksessä.
Ensiksi tein (jo perjantaina) tuon raparperihyytelön, joka sai näin rauhassa jäähtyä ja asettua yön yli.  Tuolla annostuksella siitä ei tullut varsinaisesti hyytelöä, enemmänkin kiinteä hillo, mutta juuri sopiva tarkoitukseensa.

Lauantaina sitten leivottiin pohjat, ensin kääretorttu. Tuosta olen oikein ylpeä. Ensimmäisen kerran onnistuin pohjan rakenteessa ja tiukassa rullauksessa. Tuli enemmän kuin yksi kierre. Raparperi sopi mainiosti tähän. Ja sitäkin neuvoa kannattaa uskoa, huoneenlämpöisistä kananmunista (ja muista aineksista) tulee tosi paljon parempi vaahto kuin kylmistä aineista.
Sitten vielä täytekakkupohja, josta siis tulee vain pohja tuohon kakkuun. (Lopusta ei tule hävikkiä, kyllä se meillä muulla tavalla vielä hyödynnetään). Pohja olis voinut olla aavistuksen pienempikin siten, että kääretorttupalat olisijääneet sen eteen. Olis tullut kauniimpi ja helpompi leikata.

Kakkupohjan jäähdyttyä kokosin tortun samaan irtopohjavuokaan, jossa tuo kakkukin paistettiin. Pohjakerros olisi pitänyt hieman kostuttaa, luulin täytteen sen tekevän, mutta ei ihan ollut parhaimmaillaan. Ohuet kääretorttuviipaleet tortun reunoille ja keskelle vanilja-mansikkatäyte. Hyydytys yön yli ja koristelu ennen tarjoilua. Mansikoiden kiilteenä käytin ohuelti raparperihyytelöä.

Kakku tehtiin täysin maidottomaksi, mutta ihan minun makuun tuo täyte ei ollut. Jäi myös aavistuksen liian löysäksi. Onneksi saman kakun voi tehdä myös vaniljavaahdosta tai kermasta.
Mutta äiti oli tyytyväinen, ja kakku maistui kaikille. Joten ei ne äidin opit ihan ole kuuroille korville menneet.

Hyvää äitienpäivää Äiti!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!