tiistai 15. toukokuuta 2012

Vihreä valkoinen lasagne

Jos on valkoista pitsaa, niin miksei olisi valkoista lasagnea, eli lasagne ilman tomaattikastiketta. Ihan valkoista tästä ei tullut, vaan vihreä-valkoinen, koska lasagnelevyt olivat pinaattilla vihreäksi maustettuja. Muita makuja tämä lasagne sai sienistä ja herneistä.



9 lasagnelevyä (tavallisia tai pinaatti)
1 iso sipuli
(1-2 valkosipulinkynttä)
n. 500g sieniä (esim. herkkusieniä + suppilovahveroita)
n. 3 dl pakaste herneitä
suola, mustapippuri
(Ölänsk  vitlökspeppar)
2 pkt (a' 125 g) mozzarella juustoa
1/2 dl raastettua parmesaania
Bechamelkastike:
50 g voita
3-4 rkl jauhoja
ripaus muskottipähkinää
n. 6-8 dl maitoa

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulit. Paloittele sienet. Paista tuoreita sieniä ensin kuivalla paistinpannulla, kunnes irtoava vesi on kiehunut pois. Lisää sipulit ja tarvittaessa hieman voita tai öljyä. Paista sen verran, että sienet saaneet hieman väriä. Lisäälopuksi herneet ja anna kuullottua muutama minuutti. Mausta suolalla ja pippurilla.
Valmista valkokastike. Sulata voi paksupohjaisessa kasarissa. Lisää jauhot ja sen jälkeen maito pienissä erissä. Sekoita kunnes kastike sakenee. Keitä kastketta n. 5-10 min. Mausta lopuksi suolalla, valkopippurilla ja hieman muskottipähkinällä.
Viipaloi mozzarella juusto ohuiksi viipaleiksi.
Kokoa lasagne. Pohjalle sieni-herneseosta, seuraavaksi mozzarella viipaleita ja valkokastiketta ja lasagnalevyjä. Toista pari kierrosta. Säästä valkokastiketta siten, että päällimmäisen lasagnelevykerroksen päälle jää vielä kastikekerros. Lopuksi päälle vielä parmesaaniraastetta.
Paista n.200C uunissa 30-40 min, että pinta saa kauniin värin. Anna vetäytyä 15 min ennen tarjoilua.

Emännän kommentit
Lasagnen valmistaminen koetaan usein työlääksi. Minulle se on sitä ainakin, koska en ole koskaan onnistunut mitoittamaan annosta käytössä olevaan lasagnevuokaan siten, ettei se kiehuisi uunissa yli. Aina on uuninpohja pestävä kun lasagnea tekee. Niin, voisihan sen leivinpaperin laittaa pohjalle, mutta ei sitä muista ennen kuin on jo myöhaistä.
Lisäksi ihmettelen kovasti, miten italialaiset onnistuvat tekemään lasagneihinsa niin monta kerrosta, sen olematta juurikaan sen korkeampi. Viimeksi laskin, että pastakerroksia oli ainakin seitsemän, eikä annos ollut mitenkään huono, päinvastoin.
No sitten tähän valkoiseen lasagneen. Suppilovahverot antoi tosi mukavan maun, pelkillä herkkusienillä olisi ollut varmaankin aika pliisu. Samoin herneet toimi yllättävän hyvin. Kokonaisuudessaan maku oli makeahko, sellainen hyvän makuinen. Käytin maustamiseen myös tuliaiseksi saamaani öölantilaista vitlökpepparia (valkosipulipippuri (?)). Hauska mauste, tuoksuu sitruunaiselle, on enemmänkin kuin yrttisekoitus kuin valkosipulia ja pippuria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!