lauantai 15. kesäkuuta 2013

Täytekakku

Kakkublogit ja niiden mitä kauniimmat kakku-unelmat ovat ihania, ja varmaan maistuviakin.Tämä minun blogini ei ole kakkublogi, onneksi, sillä en missään nimessä pärjää muiden hienouksille. Kärsivällisyyteni kakkujen koristelussa ja väkertelyssä ei yksinkertaisesti riitä. Tämäkin täytekakku on ihan perinteinen sokerikakkupohjaan tehtyn yksikerroksinen ja huolimattomasti koristeltu pläjäys.


Kakkupohja:
x määrä munia (3-4-5 kpl kakun koosta riippuen)
munien tilavuuden verran sokeria
munien tilavuuden verran jauhoja (1osa perunajauhoa + 2 osaa vehnäjauhoja)
1 t leivinjauhetta

Ota esiin kaksi samankokoista juomalasia. Riko munat toiseen. Mittaa toiseen saman verran sokeria, kuin munia on toisessa lasisssa. Kaada sokeri vatkauskulhoon. Mittaa tyhjentyneeseen lasiin jauhot, joihin sekoita leivinjauheen. Nyt voit kaataa munat vatkauskulhoon ja vaahdota munat sokerin kanssa kuohkeaksi vaahdoksi, siten että kun nostat vispilän ylös siitä valuva massa jää kuvioksi vaahdon pinnalle. Lisää lopuksi jauhot siivilän läpi ja nostele vaahdon joukkoon (esim. nuolijalla), älä vatkaa enää kuohkeutta pois.
Kaada massa jauhotettuun kakkuvuokaan ja paista n. 40 min 175 asteessa. Kakku on kypsä kun se kauniisti irtoaa vuokan reunoilta, eikä tikkuun taikinaa.

Täyte:
4 kanamunan keltuaista
1/2 dl sokeria
4 rkl maizenaa
1 dl laimentamatonta seljankukkamehua
2-3 dl vispikermaa
mansikoita

Vatkaa munankeltuaiset ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Sekoita maizena seljankukkamehuun.
Kiehauta kerma ja sekoita siihen mehu-maizena seos ja vispaa kunnes seos sakenee. Lisää kiisseli muna-sokeriseokseen. Anna jäähtyä. (Mikäli kiisseli jää kovin löysäksi, voit kaataa sen takaisin kattilaan ja keita vispaten kunnes sakenee).

Kostuta kakku laimennetulla seljankukkamehulla ja täytä kiiselillä ja viipaloiduilla/palotelluilla mansikoilla.

Emännän kommentit
Täytteen oli tarkoitus maistua todella seljankukalta, mutta tätä varten hankkimani mehu olikin jotain kevyt versiota ja laimentamattomanakin oli kyllä niin miedon makuista, että eipä kakkuun saanut tuosta makua lainkaan. Seljankukka (ruots. fläder) on suomessa vähän käytetty tuote ja monelle ehkä outo ja uusi maku. Itse olen tähän törmännyt Ruotsissa mm. mehun muodossa. Niin ja siiderissä, vakio tuliainen minulle onkin Kopparbergin lime-fläder siideri (2,25%) saunajuomaksi, joita sitten säästellen juodaan kunnes seuraava Ruotsin reissu on tiedossa. Fläder mehua saa Suomesta ainakin Ikeasta.

Täytteeseen ja kostutukseen voi toki käyttää muutakin mehua maun mukaan.

Muuten kakku oli tavallinen täytekakku, pieneen vuokaani riittää 3 munaa. Koska syömäseurueessa oli taas kerran kaikenlaisia rajoitteita, diabetesta, laktoosia ja ylipainoa, niin en sen kummempia täytekerroksia ja pursotuksia tehnyt. Päällisen mansikoitakin varten vaan sipaisin pintaa tuorejuustoa "liimaksi", jotta marjat pysyisivät paikalla kunnes päätyvät suuhun. Parvekkeella oli orvokkiamppeli josta napsin koristeeksi nuo kukat, niitä ei syöty.

1 kommentti:

  1. Mä voisin kyllä ottaa tuon päällisen pelkästään, kaunis ja oikeastaan parempaa kuin kakut. Makuasioita taasen kerran!

    VastaaPoista

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!