torstai 22. elokuuta 2013

Latva-artisokka

Olen aina sanonut, että kaikkea pitää ainakin kerran maistaa, mutta näitä voi kyllä maistella useamminkin.
Näin elokuulla Ruotsissa ruokakaupassa kävijät törmäävät usein vihannesosastolla laatikoittain latva-artisokan kukintoihin. Ne ei ole edes kalliita siellä, 2 kpl saa 20 kruunulla, eli n. 1,50€ kappale. Enpä ole näihin juuri  Suomessa törmännyt, jokunen kappale lojuu vihanneshyllyssä, mutta hieman erikoinen ulkomuoto ei ole innostanut aiemmin kokeilemaan. Valmistaminen ei ole vaikeaa, pari pikku niksiä, niin aterialle saa alkupalan, jota on mukava askarrella ja nautiskella.1 kukinto per syöjä
suolaa
iso kattila vettä
sitruunan mehu
100-150 g voita (riittää ainakin 4:lle)

Katkaise artisokan kukinnon varsi taittamalla se pöydänreunaa apuna käyttäen (älä leikkaa), jolloin siihen jää kiinni kovat kuidut. Typistä terävät kukanlehdet leikkaamalla kukinto päältä ja saksilla sivulehdet.
Kuumenna kattilassa vesi kiehuvaksi ja lisää suola (ja 1 rkl sitruunamehua). Lisää kukinnot. Keitä n. 35-45 min. (Vettä pitäisi olla niin, etä kukinnot peittyvät)
Valmista voi-sitruunaemulsio hieromalla voi vaahdoksi ja lisäämällä siihen sitruunan mehu. (Pidin voi-sitruuna kulhoa kiehuvan kattilan vieressä hellalla, jolloin voi lämpeni sopivaksi, ja sitruunan mehu muodosti sen kanssa emulssion).

Latva-artisokan syöminen:
Irroitta lehti kerralla, kasta lehden pehmeä tyvi voiseokseeen ja imeskele pehmeä osa suuhun. Kun kaikki lehdet on käyty läpi (niitä on muuten paljon), vastaan tulee hauskan näköinen "partakerros". Tätä ei syödä, vaan se irroitetaan varovasti pohjalla olevan varsinaisen sydämen ympäriltä. Pohjalta löytyy artisokan sydänkakku, joka nautitaan voi-sitruunaseoksen kanssa.

Emännän kommentit:
Tämä oli minun ensimmäinen kerta tuoreen artisokan käsittelyyn ja syöntiin. Yllätyin, että ei se ollutkaan vaikeaa. Ensimmäisten lehtien maku oli hieman miedon savuinen. Hyvää, jos näitä vaan löytyy kaupasta suosittelen kokeilemaan esim. alkupalaksi. Kukinto on todella kaunis ja muuttuu hauskasti syönnin edetessä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!