perjantai 26. joulukuuta 2014

Joulupöytä 2014 teemalla "A Feast of Seven Fishes"

Kyselin tänä jouluna suomalaisilta tuttaviltani, mitkä olisivat sellaiset joulupöydän tarjottavat, joita ei missään nimessä haluaisi poistaa pöydästä ja mitä puolestaan ei kaipaa siellä olevan (tai mitkä tulee jättämään syömättä). Ja vastaukset olivat vielä aika odotettuja, joulupöytä on tuttavillenikin melkein pyhä asia perinne ruokineen, vaikka siellä onkin monta sellaista, joita ei miellään söisi. Pienessä otoksessani kaikki mainitsi kinkun jollain tapaa  ja useille se oli se viimeinen minkä pöydästä saisi viedä pois, inhokki listan kärkeen nousivat rosolli ja lanttulaatikko. Hämmästyttävää oli, että juuri kukaan ei maininnut kalaruokia (ei edes silliä) kummallekkaan listalle.

Tämä oli pohjustusta sille, että olen jo monena jouluna, vaikka perinneruuat ovatkin hyviä, halunnut muokata minun omaa joulupöytää erilaiseksi ja kevyemmäksi. Tänä vuonna sille oli otollinen hetki, joten ajatukseni lähti, että jospa jouluaattona olisikin neljälle aikuiselle tarjolla vain kalaruokia ja kinkkua tarjoaisin vasta aattoillan hiukopalana tai joulupäivänä.

Jouluisten kalaruokareseptien googlaaminen toi melkein alkumetreillä vastaan italialais-amerikkalaisen jouluaaton "A Feast of Seven Fishes" juhlan (italiaksi La Vigilia, lähde wikipedia). Hmm.. tuohan sopi minulle kuin nenä petterin päähän, eli ei kun tarjolle (ainakin) seitsemän erilaista kalaruokaa. Tämä valikoima on toki tehty oman perheeni suosikeiden mukaan ja paljon muutakin hyvää olisi ollut mielessä, mutta lähdin muutokseen aluksi kuitenkin varmoilla valinnoilla. Se kannatti! Kaikki olivat tyytyväisiä ja kinkun puute unohtui alkumetreillä. luulen, että ensivuonna saan jatkaa muutosta uusilla kalaherkuilla!
Meidän joulupödän esillepanon  ja tarjoilun valmistelut aloiteaan joulurauhan julistuksen jälkeen (itse tarjottavat on toki valmistettu etukäteen) ja ruokailu aloitetaan jo siinä klo 13-14 aikaan.

Katkarapurengas ja kuorelliset katkaravut
Tämä annos oli valittu ihan perheen miesväelle muutokseen pehmentämiseksi. Kumpikin ovat intohimoisia rapujen ystäviä, joten tarjoilu sijoitetaan myös pöydässä heidän lähelleen. Tämä on sitä keittiöstrategiaa, kun näkivät rapuröykkiön, kinkku unohtui siinä samassa.
- Lidln valmis pakaste katkarapurengas sekä ympärille kuorimattomia katkarapuja

Silli ala Russe 
Ruotsalasessa joulupöydässä on aina silliä, joten siksi sitä löytyy täältäkin. Idea on kopioitu  HS jouluresepteistä, ja tarjolla on matjessilliä keitettyä kanamunaa (valkuainen ja keltuainen omana raitanaan), suolakurkkukuutioita ja punajuurikuutioita. (himskatti, sipulikuutiot unohtui, no ne löytyi matilautaselta tarvitseville)

Marinoidut äyriäiset
Tämä oli vähän sellainen kokeilu juttu, toiset tykkäsi, minä en ihan syttynyt.
Pannulla öljyssä kyymensin ensi valkosipuliviipaleita ja hetkenpäästä freesaisn julienneksi paloiteltuja porkkana ja selleritikkuja. joukkoon kaadoin n. reilun dl valkoviiniä. Kun viini ei vielä ihan kiehahtanut mukaan alaitoin sulatetun äyriäissekoituksen ja persiljasilppua. Annoin seoksen jäähtyäliemessä ja tekeytyä seuraavaan päivään. Tarjolle asettelin ilman marinointilientä.
No nyt kun tätä kirjoittelen, huomaan unohtaneeni laittaa mukaan sitruunan tai appelsiinkun kuorta, joka olisi tuonut siihen kaipaamaani happoa. Ensikerralla sitten.

Savulohitahna
Tämä on mukaelma Ruotsinlaivan aamupalapöydän tahnasta, josta eräs meillä tykkää varsin paljon.
N. 400 g lämminsavulohta (muhkeaa ja mehukasta), pala purjoa silputtuna, 1 rkl pieniä kapriksia silputtuna, 100 g creme fraichea ja pippuria tahnaksi sekoitettuna. Mukaan voi laittaa myös pienirakeista raejuustoa.

Tästä löytyykin oma postaus. 

Mätiä, sipulia ja smetanaa
Klassikkoa, tällä kertaa oli siian ja muikunmätiä.

Joulusilakat
Äidin tekemät marinoidut silakkarullat. Näiden resepti täytyy pyytää vielä, olivat tosi hyviä. Meinasivat vielä unohtuakin pöydästä, mutta kuvauksen jälkeen pääsivät kyllä tarjolle, olivatkohan hieman ujoja kameralle?

Lisukkeena:
Tietysti rosollia. Itsekkäänä en poistanut listalta omaa suosikkiani (muiden kinkku ja laatikot saivat kyllä väistyä). Rosolli sopii monen kalankin kaveriksi ja siitä pitää meillä kaikki. 
Keitetty peruna, mutta eipä niitä mennyt juurikaan.
Virheä salaattikin oli naamiotu koristeisiin, mutta kasvissyöjät ovatkin tottuneet syömään koristeita, joten koristeet kevensivät ruokaa muutenkin kuin kauneudellaan. 
Leipäkään ei tehnyt kauppansa, kun kaikkea muuta hyvää oli riittämiin. 


Emännän kommnetit:
Kaikilla oli vatsat täynnä ja eikä vanhempi väkikään valittanut traditoiden murtamisesta ja miehet olivat ilahtuneita rapulautasesta.
Myöhään illalla sai sitten ne pakolliset kinkkusiivut ja taisi siinä muutama lusikallinen lanttulaatikoakin mennä kaverina. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!