lauantai 9. lokakuuta 2010

Simpukka-kalakeitto


Tämä on yksi meidän suosikki kalakeitoista.Vähän luksusta arkeen!



200 g lohta
pussillinen simpukoita
1 iso keltasipuli
2 valkosipulinkynttä
2-3 porkkanaa
2 dl valkoviiniä
2 dl kalalientä (esim. fondista)
3 rkl tomaattipyrettä
sahramia
2 dl ruokakermaa
tilliä
sokeria, suolaa

Pese ja harjaa simpukoiden kuori hyvin juoksevan veden alla. Tarkista, että kaikki simpukat ovat eläviä.
Kuumenna valkoviini ja kalaliemi isossa kattilassa ja lisää simpukat. Keitä kannen alla kunnes kuoret ovat auenneet.  Nosta simpukat liemestä, säästä liemi. (Irroita suurinosa simpukoista kuoristaan keiton kiehuessa, säästä kuitenkin muuta komein kuorineen keittoon koristeeksi).

Kuori ja paloittele sipulit ja porkkanat ja kuullota niitä tilkassa öljyä kattilassa. Lisää simpukoiden keittoliemi,  tomaattipyree ja sahrami. Anna hautua jonkin aikaa (n. 10 min) ja lisää kerma ja anna vielä hautua n. 5-10 min, sen verran, että porkkanoihin jää vielä purutuntumaa. Tarkista maku, lisää tarvittaessa suola ja hivenen sokeria pyöristämään tomaatin makua.  Lisää kala reiluina kuutioina ja tilli. Kuumenna keittoa sen verran, että  kala kypsyy, lisää loppuvaiheessa simpukat. Älä keitä liikaa enää.

Tarjoa hyvän maalais- tai valkosipulileivän ja hyvän valkoviinin kera.

1 kommentti:

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!