torstai 19. joulukuuta 2013

Kasvismurekenapit

Näistä piti tulla lisuketta juhlapöytään, mutta kuinka käykään?
Jouluisesta noutopöydästä valitsen usein juuri näitä kasvispateita tai-murekkeita, ovat usein varsin maukkaita, samettisia ja herkullisia. Vähemmälle on jäänyt niiden tekeminen itse, koska usein ohjeet sisältävät runsaasti kermaa ja jostain syystä olen aina silloin kääntänyt lehteä ja valinnut jonkun muun valmistustavan. Noutopöydästä lautaselle valitessa tuota en kyllä ole muistanut ajatella. Tässä ohjeessa kerman määrä oli kohtuullinen ja senkin saattoi laimentaa, joten pääsivät testiin.


Perunasose
500 g perunaa
1 kananmuna
2 dl ruokakermaa
1/2 tl suolaa

Parsakaalisose
250g parsakaalia
1 valkosipulinkynsi
1 kananmuna
1/2 tl suolaa
muskottipähkinää, valkopippuria

Porkkanasose
250 g porkkanaa
1 kanamuna
1 tl rakuunaa
1/2 tl suola
mustapippuri

Valmistele soseet kuorimalla porkkanat ja perunat. Paloittele pienemmiksi paloiksi ja keitä eri kattiloissa kypsiksi miedosti suolalla maustetussa vedessä. Höyrytä myös parsakaali ja valkosipuli kypsäksi (itse teen sen usein porkkanoiden päällä höyryritilässä). Anna kypsien juuresten hieman jäähtyä.

Soseuta perunat ja lisää joukkoon ruokakermaan (tai laimeaan kermamaitoon esim suhteessa 1:4) mukaan rikottu kanamuna. Sekoita kuohkeaksi.
Soseuta porkkanat ja lisää rakenteelta rikottu muna ja mausteet, kun sose sen verran jäähtynyt, että muna ei kypsy heti. Tee samoin parsakaalille.
Lisää porkkana- ja parsakaalisoseisiin perunasose puoliksi ja sekoita tasaiseksi.
Voitele ja korppujauhota muffinsivuokat (tai sompi kakkuvuoka). Täytä vuoka ensin porkkanasoseella ja päälle parsakaalisose.  Tasoita pinta ja peitä vuoka foliolla. Laita vuoka toiseen vuokaan tai pellille siten, että saat lisättyä tälle kuumaa vettä vesihauteeksi n. vuokan puoliväliin asti. Kypsennä 175 asteisessa uunissa muffinsseja n. puolituntia, isompaa vuokaa 45-50 min.
Anna jäähtyä vuoasassa ennen kumoamista, mielelllään jopa seuraavaan päivään.

Emännän kommmentit:
Kylläpäs taas oli kuppi ja kippo ohje, onneksi on tiskikone, joka auttaa erillisten kulhojen tiskaamisessa.
Tästä testiversiosta koetin tehdä näistä myös gluteenitonta, niin jätin tuon vuokan korppujauhotuksen pois. No nuo muffinsit jäi sitten jokainen hieman kiinni kuppiinsa, joten ulkonäkö ei ollut kovin juhlava ja kaunis.
Tuo vesihaudekypsennys uunissa ei ole ollut koskaan minulle oikein mieluinen, ja usein juuri olen kärsinyt tuosta vuokaan kiinni jäämisestä. Eli taaskaan ei ihan onnstunut tuolla saralla.

Maku oli kyllä hyvä, hieman rakuuna puski liikaa läpi, saattoi tuo kämmenelle mitattu kasa olla hieman enemmän kuin ohjeen teelusikallinen. Toisaalta näistä tuli enemmän mieleen perunakakkaroita, kuin porkkana tai parsa, varmaankin tuota perunasoseen määrää olisi syytä jatkossa pienentää ja antaa varsinaisille raaka-aineelle etusija. Rakenne ei ollut ihan niin samettinen, mutta paseeraamalla siivilän läpi tuonkin saisi varmaan korjattua. Nyt ajoin perunat soseeksi vatkaimella sekä porkkanat ja parsat sauvasekoittimella, mistä johtuu porkkanaosan "sattumat" !
Mutta tuhteja olivat, yksi tuollainen muffininappi riittää hyvin /ruokailija, jos lautasella on muutakin herkkua. Mutta kyllä näitä voisi hyvin tarjota myös liharuuan lisukkeena, jos vain saisi ulkonäön kohdalleen. Ja eivät nämä hävikkiin mene, kyllä ne meillä syödyksi tulee.

Alkuperäisohje on Kodin kuvalehdestä 24/2013



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!