sunnuntai 17. lokakuuta 2010

Sisiliainen pasta-timbaali

Idean tähän annokseen sain Rooman matkamme viimeiseltä aterialta (kuullostipa hassulta). Törmäsimme eräänä aamupäivänä jonkinlaisessa sisäkäytävässä ravintolaan, jonka yhteydessä oli aikamoinen konditioria ihanine herkkuineen. Sillä kertaa pysähdyimme vain capuccinolle, mutta ajattelimme palata myöhemmin. Koska ravintola oli aika lähellä hotelliamme,  testaaminen jäi  sopivasti lounaaseen ennen kotiin lähtöä. Silloista tunnelmaa kuitenkin hieman laski paikalliset mafiosot ja heidän venäläiset kolleegat, mutta ruoka oli hyvää. Emme tosin tajunnet, että ruuan olisi voinut käydä sisältä valitsemassa, vaan otimme ihan listalta "tunteella", mutta hyvä niin, sillä tuskin muutoin olisin tätä valinnutkaan. Salaatin lisäksi valitsimme siis jonkinlaisen sisilialaisen erikoisuuden, timbaalin. Valitettavasti en muista sen oikeaa nimeä.

Saimme eteemme pienessä vuo'assa paistetun ja yläsalaskäännetyn pasta-annoksen, jossa oli jonkinlainen jauheliha-tomaati kastike. Annos oli oikein hyvän makuinen, vaikka koko ja näkö ensin hämäsikin. No siitä olen nyt sitten kerännyt inspiraation tähän.



n. 150 g herkkusieniä (tuoreita)
1 iso sipuli
1 porkkana
n. 6-8 kpl  mustia oliiveja
2-3 aurinkotomaattia (öljyssä)
1 rkl oliiviöljyä
2-3 rkl tomaattipyrettä
maustesekoitus ("roomalaiselta torilta" miedompi versio arrabbiatasta, sis chiliä, yrttejä, yms, )
1-2 dl parmesaaniraastetta
korppujauhoja

3-4 dl pastaa, (keittämättömänä esim. jotain ohuehkoa, kippuraista, putkimallista spagettia)

Kuori ja paloittele sipuli, puhdista herkkusienet ja paloittele pieniksi paloiksi, kuori porkkana ja raasta karkeaksi raasteeksi. Paloittele myös oliivit ja aurinkokuivatut tomaatit. Laita uuni lämpenemään n. 200C.

Kuullota sipulit ja sienet oliiviöljyssä pannulla tai paksupohjaisessa kattilassa. Lisää porkkanaraaste sekä tomaattipyre ja n. 2-3 dl vettä. Keitä kastiketta jokunen aika ja lisää oliivit ja aurinkotomaatit. Anna kastikkeen hautua ja keitä sillä aikaa pasta.

Voitele vuo'at ja korppujauhota ne. (Itse käytin vuokina mm. "muumimukeja", mutta mikä tahansa uuninkestävä annosvuoka sopii, vaikka timbaaliin sen kaiketi pitäisi olla kartion muotoinen, mutta soveltaminen on sallittua. Samoin kävi korppujauhon kanssa, kun sitä ei ollut, niin käytin spelttimannajauhoja - toimivat hyvin).

Sekoita keitetty pasta kastikkeen joukkoon ja lisää parmesaaniraaste. Annoste seos annosvuokiin ja paista uunissa n. 30 min. 200C. Irroita vuo'an reunat veitsellä ja kumoa tarjolle. Mukaan sopii raikas sekasalaatti ja maalaisleipä esim. öliiviöljyyn ja balsamietikkaan dipattuna.

Tämä versio oli tehty ihan kasvisversiona, mutta jauheliha-pastakastike sopii todella mainiosti täytteeksi, jos nyt on ihan pakko kaikilla aterioilla syödä lihaa. Itse asiassa mieheni ei edes tajunnut syövänsä pelkästään kasvisruokaa, ja kehui kovasti. (Muuten Italiassa jauhelikastike oli aika laihanoloinen ts. lihaa ei ollut lainkaan niin paljon kuin Suomessa on tapana käyttää)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!