tiistai 17. joulukuuta 2013

Punajuuriflan - kevyempi vaihtoehto esim. joulupöytään

Tämä ohje on ollut minulla "jemmassa" sitten prinsessa Victorian häiden syyskesältä 2011, mutta aikaisemmin ei ole tullut sopivaa hetkeä sen testaamiseen. Mutta  tähän sopikin hyvin toteamus, hyvää kannattaa odottaa. Ja makujensa puolesta tämä sopii myös mainiosti joulupöytään erilaisena "rosollina"


400 g kuorittuja ja paloiteltuja punajuuria
150 g sipulia
1 vaniljatanko
kanalientä
1 rkl punaviinietikkaa
5 kananmunaa
suolaa, sokeria, ja valkopippuria

Laita kuoritut ja paloitellut punajuuret ja  sipuli sekä halkaistu (siemenet irroitettu erikseen) vaniljatanko kattilaan, kaada kanalientä päälle niin paljon, että juurekset juuri peittyvät. Keitä juurekset kypsäksi ja ota kattila sivuun hetkeksi. Lisää viinietikka ja poista vaniljatanko ja aja seos tehosekottimessa sileäksi pyreeksi. Mittaa, että massaa on 5 dl.
Sekoita hieman jähtyneen massan joukkoon erikseen rakenteeltaan rikki vatkatut kananmunat ja sekoita massa tasaiseksi. Mausta.
Vuoraa leipävuoka tai vastaava kelmulla ja kaada seos siihen. Kypsennä vesihauteessa 100 asteessa n. 30 min. (HUOM. Katso kommentit!)
Kun flan on kokonaan hyytynyt, kumoa se leikkuulaudalle ja leikkaa haluttuun muotoon. Tarjoa hanhen tai ankan kera.

Tämän voi tehdä myös mm. selleristä, palsternakasta tai mustajuuresta.

Emännän kommentit:
Ohje on suoraan kopioitu aikoinaan tänne blogi-pohjaan testausta odottamaan Iltalehden Victorian häämenusta. Onko siellä tuota tarjoiltu, saa jokainen olla omaa mieltään?

En tiedä kummassa on tapahtunut painovirhepaholainen, minun kopioinnissa vai lehden ohjeessa, mutta ei tuo kyllä 100 asteisessa uunissa puolessa tunnissa kypsynyt. Tuohon toki saattaa varmaankin vaikuttaa astia, missä tuon tekee. Ensimmäinen osa satsista oli minulla kelmulla vuoratussa teema-kulhossa vesihauteessa (vesi vedenkeittimestä jo valmiiksi lämmintä) ja se ei tuossa ajassa kypsynyt. Lopuksi nostin uunin lämpöä 150 asteeseen joksikin aikaa, jolloin sitten vasta hyytyi. Toisen osan paistoin kokeeksi tuossa nelipaikkaisessa kakkuvuokassani, ja siinä tuo ohjeen lämpötila voi olla paremmin kohdallaan, koska kuumempi uuninlämpötila kypsensi tämän erän ehkä liiankin nopeasti, ja kelmun ylimenevä osa alkoi kipristyä. No seuraavalla kerralla teen tuossa kakkuvuokassa, koska silloin saan kauniin kuvion pintaan (testausta tällä kertaa - lisätään kuvat uudesta satsista myöhemmin).

Mutta kaikkinensa ihan kokeilemisen arvoinen juttu ja voi tehdä todella uudelleenkin. Punajuurien keittäminen vie kyllä oman aikansa, koska niiden tulee olla todella kypsiä, ennen soseuttamista. Vanilja ei minusta kovinkaan maistu, joten sen puuttuminen on tuskin suuri ongelma. Eikä talvipunajuuret minusta maustamisessa enää lisää sokeria tarvitse.

Joulupöytään tämä sopii mainiosti muiden pateiden ja murekkeiden seuraksi. Ei ole kovin raskas, koska tästä puuttuu kermat ja muut raskauttavat osat. Mukaan houkuttelee kyllä kovasti laittamaan esim.vuohenjuustomousse kuulan tai kastikkeen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!