torstai 6. tammikuuta 2011

Kaalilaatikko

Palataanpa taas perusruokien pariin. Kaappiin oli jäänyt pari söpöä ison nyrkinkokoista kaalinpäätä, jotka kuvittelin tekeväni kaalisalaatiksi, mutta eipä ole tullut tehdyksi, eli nyt ne sitten muuttivat olomuotonsa kaalilaatikoksi. Googlen kymmenen ensimmäistä kaalilaatikkoa ei muistuttanut minun versiotani, joten rohkenin kirjoitella tämänkin tänne. 
Minun kaalilaatikossani kaalia keitetään ensin vähän ja annetaan sitten tuon petkeleen (kts. rosolli) tehdä pilkkominen. Sen lisäksi, että minulla on tuollainen vanha työkalu, niin kaalin raastaminen tai suikaloiminen on aina niin sotkuista hommaa minulla. Lisäksi en ruskista jauhelihaa etukäteen ja mieluiten laatikko tehdään myös ohraryyneistä. Mausteina on mm. valkopippuri ja siirappia (valkopippurista tulee aina mieleen ensimmäinen köksaopettaja, hänellä ei tainnut olla aikoinaan 70-luvulla käytössä resepteissä kuin vp). Annos on iso ja paistankin siitä aina foliovuoissa pakasteeseen arkiruokaa.


n. 1 kg valkokaalia

2,5 dl rikottuja ohrasuurimoita
400 g nauta-sika jauhelihaa
1 lihaliemikuutio
1- 2 rkl (tummaa)siirappia
vp, eli valkopippuri

Keitä ohrasuurimot pakkauksen ohjeen mukaan "lisäkkeeksi" lihaliemikuution kanssa (tai suolalla maustetussa vedessä jos samalla keität suurimoita muuta ruokaa varten, johon tuo lihaliemi ei sopisi).
Lohko kaali palasiksi ja poista kova kanta. Keitä kaalilohkot suolalla maustetussa vedessä pehmeäksi. Säästä keitinvesi! Hakkaa keitetty kaali sopivaksi silpuksi (onnistuu varmaan leikkuulaudallakin isolla veitsellä). Sekoita kaali, keitetyt suurimot ja jauheliha keskenään ja lisää mausteet. Lisää kaalin keitinvettä (jos et keittänyt suurimoita lihalimessä, lisää kuutio keitinveteen tässä vaiheessa) sen verran, että mössö on sopivan kosteaa paistettavaksi, sillä suurimot imevät vielä kosteutta uunissa.

Paistetaan uunissa miedolla lämmöllä (160-175C) reilu tunti tai puolitoista. Peitä leivinpaperilla tai foliolla jos meinaa tummua liikaa.

Nautitaan salaatin ja puolukkahillon (1/2 hilloa +1/2 puolukkasurvosta) kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!