torstai 1. syyskuuta 2011

Omenakakku

Omenoista on useinmiten tullut tehtyä sitä samaa piirakkaa, minkä pohjan reseptin osaa jo unissaankin ulkoa. Nyt kuitenkin sain äidiltä oikein kirpakoita, hieman raakoja valkeakuulaksia ja ajattelin, että nyt tehdään niistä jotain muuta herkkua. Ei muuta kuin keittokirjojen kimppuun ideoita etsimään ja tällaiseen reseptiin löytyi ainesosat kotoa ja eikun kokeilemaan.

600 g omenoita
1 rkl sitruunan tai limen mehua
5 munaa
2 1/5 dl sokeria
125 g voita tai margariinia
reilu 4 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
hyppysellinen suolaa

Kuori omenat, poista siemenkota poralla. Halkaise omenat kahtia ja "ruuduta" pinta terävällä veitsellä mutta siten, että puolikas pysyy vielä kasassa. Kostuta puolikkaiden pinta sitruunanmehulla tummumisen estämiseksi.
Vispaa munat ja sokeri kovaksi valkoiseksi vaahdoksi. Vaahdota myös huoneenlämpöinen rasva vaahdoksi ja yhdistä vaahdot. Sekoita leivinjauhe ja suola jauhoihin ja sekoita taikinaan.
Voitele irtopohjavuoka (tai silikoninen leipävuoka) hyvin. Lisää vuokan pohjalle puolet taikinasta. Paina omenanpuolikkaat taikinaan ja peitä lopputaikinalla.
Paistetaan 200 C uunissa n. 50 min. (uunista oton jälkeen alkuperäisohjeessa pinta penslattiin aprikoosimarmeladilla, mutta ilmankin tulee hyvää).




Emännän kommentit:
Vaikka aineet löytyi, niin enpä taaskaan jaksanut kaivaa irtopohjavuokaa kaikkien vuokien takaa esiin, joten kokeilin tätä tuollaiseen leipävuokaan - toimi!
Kakku oli tosi maukas, meinasi mennä esittelyssä. Niin kuin useinmiten, maltti on tämänkin maussa valttia, kannatta odottaa seuraavaan päivään, jolloin maut tasaantuvat ja kakusta tulee mukavan kostea. Mums!
Lisukkeena voi tarjota vaniljakastiketta tai -jäätelöä.
Kuvan pala on aivan kakun päästä, keskikohdan paloissa ei ollut tuota "leipurinreikää".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!