sunnuntai 21. elokuuta 2011

Espanjalainen kesänpäätös

Kesä meni melkein espanjalaisessa säässä mutta lähinnä kuitenkin koti-Suomessa, joten ulkomaan tunnelmaan on yritettävä päästä edes vähän kesän lopettajaisissa ruokapöydän kautta. Kesällä nautittu sangria oli niin makoisaa, että sen innoittamana tämä tapas-pohjainen tarjoilu on koottu näihin kesäkauden päätäjäisiin, sillä uhallakin, että osa vieraista voi vierastaa tulista kastiketta tai runsasta kasvismäärää.
Kattaus ennen kuin saaliin jako alkoi!

Illan juomatarjoilun pohjana on siis Sangria, jonka ohje löytyy aiemmasta kirjoituksesta.

Muu tapas-tyylinen tarjoilu olikin sitten seuraavanlainen.  

Cazpacho -shotti, ohjeen kirjoitin oikein erikseen blogiin, jotta se löytyisi jatkossa helpommi omasta kohdastaan, sen verran hyvää oli.

Kasvikset
Grillattuja kasviksia ja  jughurttikastike

- paprika
- zuchini
- (fenkoli, piti olla, mutta unohtui jääkaappiin tekovaiheessa)
- munakoiso
- kesäsipuli/makea sipuli

turkkilainen jughurtti
yrttejä(basilika, persilja, ruohosipuli, rakuuna)
suola ja pippuri rouhaisut myllystä

Kasviksiin olin paistanut "raidat" grillipannulla ja juuri ennen tarjoilua lämmitin uunissa. Kastike syntyy helposti vain yrttien pilkkomisella jughurtin joukkoon.


Kanariansaarien kansallisherkkua Ryppyperunoita (Papas Arrugadas) ja mojo-kastike

n . 1 kg pieniä perunoita
merisuolaa

Pese perunat, mutta älä kuori. Laita kattilaan sekä vettä niin että juuri peittyvät. Lisää suolaa niin, että veden suolapitoisuu on n. 10 %. Keitä perunat kypsäksi ja kaada keitinvesipois. Kuumenna perunat vielä kattilassa miedolla lieden jälkilämmöllä kuiviksi (pidä ohut pyyhe pääkkä kosteutta imemässä) koko ajan kattilaa heilutellen, etteivät pala pohjaan.

Mojo-kastikkeita:
Ja kun en taas osannut päättää millaisen version tekisin useita ohjeita selattuani, niin kaksi versiota oli pakko tehdä:

Mojo-roja (punainen)

2  punaista paprikaa (suippopaprika)
1  tuore chili (punainen)
2 paahtoleipäviipaletta (paahdettuna)
2 valkosipulinkynttä
n. 1/2 dl oliiviöljyä
n. 1/2 dl (valko)viinietikkaa
(2 tl sokeria)
1 tl suolaa
1/2 tl juustokuminaa


Kaikki ainekset blenderiin ja "hurum" sekaisin tasaiseksi massaksi. Kannatta tehdä päivää ennen tarjoamista, että maut tasaantuvat.

Mojo verde (vihreä)

1 punainen paprika
1 mieto vihreä chilipalko
1 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä
1 sitruunan mehu
1 dl lehtipersiljaa
1 dl basilikaa
(0,5 dl korianteri)
1 nippu ruohosipulia tai muutama kevätsipulin varsi
2 valkosipulinkynttä
suolaa
mustapippuria myllystä
vettä tarpeen mukaan

Valmista mojo edellisenä päivänä. Pilko kaikki ainekset ja pane mausteiden kanssa tehosekoittimeen. Aja pieneksi. Jos kastike tuntuu paksulta, lisää kylmää vettä. Anna tekeytyä jääkaapissa. Kastike käy marinadiksi, salaatinkastikkeeksi ja vaikka pöytämausteeksikin. 
Ohje on Antti Vahteran ja Visa Nurmen reseptiestä/kirjasta. Värin takia itse vaihtasin seuraavalla kerralla paprikan kyllä vihreään, tulisi kauniimman värinen.

Substanssia pitää olla tietysti miehille, joten mukana oli  
Pienet lihavartaat
porsaan sisäfile
marinadi (Santa Maria Smokey Honey -valmismarinadipussi, sillä eihän minunkaan aina tule kaikkea tehtyä itse ja nämä valmismarinadit tuovat myös tuttuja makuja, kun minulla on aina tapana välillä sotkeentua ylilyöteihin)

Paloittele liha suupaloiksi. Lisää marinadi ja anna maustua useampi tunti n. 4-5 h).
Pyyhi ylimääräinen marindi pois ja pujoita lihapalat kostutettuihin puutikkuihin ja paista/grillaa valmiiksi. Viimeistele kypsyys uunissa ennen tarjoilua.

Lisäksi::
Ilmakuivattua Serano-kinkkua
Chorizo viipaleita

Jälkiruokana

Crema Catalana, jonka ohje löytyy myös pidempänä versiona sivultani

3,3 dl kermaa + 0,7 maitoa (eli yhteensä 4 dl kermaa (tai puolet kermaa, puolet maitoa))
vaniljatanko
2 rkl appelsiinimehua (miel. tuoreesta appelsiinista puristettua)
1 dl maitoa
4 kpl keltuaista
3 rkl sokeria


Halkaise vaniljatanko ja rapsuta siemenet ja laita tangon kanssa kattilaan. Lisää kerma-maitoseos ja appelsiinimehu. Kiehauta kermaseos nopeasti, anna mielellään maustua hetken. Sekoita erillisessä kulhossa keltuaiset, sokeri ja tilkka maitoa (1 dl). Vatkaa sen verran, että keltuaisten rakenne rikkoutuu kunnolla ja sokeri liukenee täysin. Kun kerma(maito) on kiehahtanut, kaada se siivilänläpi  keltuaisseoksen joukkoon samalla koko ajan hieman sekoittaen.
Jaa seos n. neljään laakeaan matalaan annoskulhoon ja hyydytä uunissa n. 90 C. (aikaa menee n. tunnin verran). Jäähdytä.
Juuri ennen tarjoilua ripottele pinnalle ohut kerros sokeria ja karamellisoi pinta kaasupolttimella tai uunissa grillivastuksen alla.


Emännän kommentit:
Ihanan ilta, kiitos vieraiden! Taisi sekä vieraita että emäntää jännittää etukäteen miten tarjoilut kohtaavat makuhermot, mutta tällä kertaa meni minun mielestä ainakin nappiin. Oma suosikki oli shotit. Mutta kyllä kaikkille löytyi kannattaja. On se vaan harmi, että kaikkea ei voi syödä niin paljon kun mieli teksi, joko pitää ajatella ettei syö liikaa tai vatsa vaan yksinkertaisesti täytyy.
Sangria ainakin maistui naisväelle ja emännän kateissa ollut äänikin palasi illan myötä, tai ainakin olin kovasti äänessä. Mutta ilta oli yksi nautinnollisimmista pitkästä aikaa.

Jätän tähan loppuun vielä muistiksi miten valmistelut tein, että seuraavalla kerralla ei taas tarvitsisi ajatella kaikkea, vaikka niin minä kuitenkin teen, onhan se kestien yksi paras vaihe tuo suunnittelu.

Tekojärjestystä:
Sangria:
- la aamu makustumaan
- kuplat juuri ennen tarjoilua

Cazpachoshotti
- la paloitellaan kasvikset valmiiksi ennen vieraiden tuloa
- valmistus blenderissä juuri ennen tarjoilua

Grillattuja kasviksia ja  jughurttikastike
- tee kastike valmiiksi jääkaappiin
- la paloittele kasvikset ja grillaa pannulla raidat ja laita vuokaan odottamaan

- kypsennä loppu uunissa ennen tajoilua

Ryppyperunat ja mojo-kastike
- tee kastikkeet edellisenä päivänä jos mahdoista
- pese perunat kattilaan odottamaan, keitä kun vieraat paikalla

Kasvikset ja vartaat
- grillaa pannulla etukäteen reilusti ennen kuin vieraat tulee, ettei käry jää kämppään
- viimeistele uunissa juuri ennen tarjoilua

Creme catalana
- pe hyydytä, jäähdytä jaakaapissa yön yli
- la polta sokerikuorrute ennen tarjoilua

1 kommentti:

  1. Ja tätä kaikkea pääsimme vieraina makustelemaan! Voi taivas kun oli hyvää...Oikeastaan sen vuoksi vaikeaa nostaa jotain tiettyä esiin yli muiden, mutta pisteen enemmän sai loistavat kasvikset yhdessä yrttisen jughurtn ja salaattijuuston kanssa. Ja mitä jälkiruokaan tulee, sehän vei kielen mennessään! Sangria oli niin maistuvaa, että hurmasi seurallaan läpi illan!

    Kaunis kiitos näistä herkuista ja seurasta, ilta oli erittäin onnistunut ja nämä herkut mielessä on hyvä ottaa syksy vastaan ja sanoa hyvästit kesälle!

    VastaaPoista

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!