lauantai 8. lokakuuta 2011

Pyyt pannussa eli järppareita

Ruotsalaiset pitävät kovasti lihapullista mutta lisäksi sielä tarjotaan myös järppareita (järpe, järpar = suom. pyy), esim. oxjärpar. No minulle ei ole kyllä selvinnyt mikä varsinainen ero näissä on muussa kuin muodossa. Järparit ovat tuollaisia soikeita hieman kookkaampia lihapullia.

Testipannu pantiin nyt sitten järppi testiin, ja hyvin selvisi, paitsi hieman ärhäkältä tuntui näin ensituntumalta, mutta en kuitenkaan onnistunut polttamaan järppejä. 

500 g naudan jauhelihaa (hulluilta päiviltä)
3-4 paahtoleivän sisusta
1 dl maitoa
1 muna
1 sipuli
3-5 herkkusientä (koosta riippuen)
maustepippuria
suolaa

Muserra vehnäpaahtoleivän (tai ranskaleivän) sisusta kulhoon ja lisää maito, anna turvota. Lisää mautepippuri ja suola.
Pilko sienet ja sipuli pieneksi ja kuullota pannulla pehmeäksi. Sieninä voi käyttää myös kauden suppilovahveroita tai kanttarelleja.
Lisää sienet ja sipuli leipämuhennoksen joukkoon sekä kananmuna ja jauheliha. Sekoita lihapullataikinaksi.
Ota kostutetuilla käsillä nokare taikinaa ja puristele niistä soikeita pötkylöitä. Paista voin ja öljyn seoksessa kauniin ruskeiksi. Älä laita liikaa yhdellä kertaa kylmiä pullia pannulle vaan malta paistaa muutamassa erässä. Lopuksi nosta kaikki järpit pannulle ja lisää hieman vettä/lihalientä pannulle ja hauduta hetki järpit kypsiski.

Järpille sopii myös kermakastike, mutta tällä kertaa tein nämä pakkaseen "pahan päivän" varalle, joten kastikkeen teen vasta tarjoiltaessa.

Emännän kommentit:
Uudella pannulla on aina ilo paistella. Järpit ei tartu pannuun, vaikkei paljoa rasvaa käyttäisikään. Sen verran nopeasti oli nämä siirrettävä pakastusrasiaan, ettei maistajajoukot olisi kaikkia syöneet.
Tarjoiluun sopii todella kermakastike ja jos oikein ruotsalaisiksi ryhdytään niin puolukkahillo, etikkapunajuuret ja mustekurkku perunamuusin kanssa. Mutta tomaattikastikekin on hyvää näiden kanssa. Ihan tavallisia lihapulliahan nämä kuitenkin ovat.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!