maanantai 12. maaliskuuta 2012

Hiivaleipä

Hiivaleipä, vanha klassikko. Koskahan sitä on tullut viimeksi ostettua, en muista. Lapsuudessa oli kuitenkin yksi ylitse muiden, Halmeen hiivaleipä. Halmeen leipomosta (Espoon Kauklahdessa) sai jo minun nuoruudessa muitakin tosi hyviä leipiä. Pienet reikäleivät ja makea Gotlannin limppu olivat minun suosikkejani. Niin ja ne kermalla täytetyt munkkipötkylät (kermamunkki), joita urheilutunnilla nautimme melkein luvan kanssa, kun jumppamaikkamme totesi minulle ja kaverilleni kun emme luisteluun voineet osallistua, että kai teillä nyt asiaa ainakin Halmeen mäelle on (eli tuli sentään kilometrin verran kävelyä).


No nyt kuitenkin kokeilin hiivaleivän leipomista. Pohjalle tein juuren edellisenä iltana jääkaappiin muhimaan ja  aamulla sitten vaivasin leivän loppuun.

Juuri:
½l vettä
2 pss kuivahiivaa
2 rkl siirappia
n. 6 dl  hiivaleipäjauhoja tai esim. ruismannaa, spelttijauhoja

Taikina:
2 tl suolaa
luraus öljyä
n.8 dl hiivaleipäjauhoja tai muita sopivia

Lämmitä tilkka vettä kuivahiivalle sopivaksi. Liuota nesteeseen hiiva. Lisää loppuvesi ja siirappi sekä juureen tulevat jauhot ja sekoita. Anna juuren tekeytyä jääkaapissa aamuun.

Valmista taikina lisäämällä juuritaikinaan suola, rasva ja vaivaa sekaan jauhoja niin, että taikinasta tulee leiväski leivottava. Leivo taikinasta heti alustuksen jälkeen 3 isoa hiivaleipää, pitkulaisia tai pyöreitä. Kohota leivät kaksinkertaisiksi peitettynä.

Pistele tai koristele pinta viilloin. Paista hiivaleipiä 200-asteisen uunin alatasolla 20-25 min kauniin ruskeiksi.

Emännän kommentit:
Ohje on kuivahiivalle tehtynä ja yön yli juurrutettuna. Ajattelin, että kuivahiiva pitää startata lämpimällä vedellä, muuten taikina tehty kylmään veteen. Hyvin juuri pöhisi jääkaapissa näin. 
Jauhoina tässä minulla oli ruismannaa, spelttijauhoja ja tavallisia vehnäjauhoja.
Lopputulos oli maukas, ei aivan esikuvansa oloinen, mutta niin lähellä, että muistot heräsi. Leivät kohosivat liinan alla tosi hienosti, mutta kun viilsin kuvion hieman lässähtivät, eivätkä enää uunissa nousseet aivan entisiin mittoihinsa.
Mutta hyvää oli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!