sunnuntai 25. maaliskuuta 2012

Kurkunmakuinen alkupalasikermä

Ensin oli viini: Sancerre Les Pierris 2010 Domaine Roger Champault. Valkoviini, joka vuosikerta 2008 oli tarjolla mm.Victorian häämenussa. Viini nautitaan tietysti hyvien ystävien seurassa.
Viinille ja ystäville koottiin tällä kertaa kevään merellinen ja kurkkunmakuinen alkupalasikermä ruotsalaiskokkien resepteistä.




Kurkkugarpacho
1 iso kurkku (tai vastaava määrä avomaankurkkua)
1/2 sipuli
1-2 valkosipulinkynttä
1 vihreä paprika
1/2-1 vihreä chilipaprika
1 vihreä omena (Granny Smith)
suola ja pippuri
2 rkl valkoviinietikkaa
1 dl oliiviöljyä
1 nippu tilliä silputtuna
(1 tl kanafondia + )n. 2 dl vettä

Kuori kurkut ja paloitte paloiksi. Kuori ja paloittele sipuli ja valkosipuli. Poista siemenet ja paloittele paprika, chilipaprika ja omena. Paloittele nämäkin pienempiin paloihin. Laita kaikki kulhoon ja mausta suolalla ja pippurilla, lisää tillisilppu, viinietikka, öljy ja sekoita. Anna maustua miellään yön yli jääkaapissa.
Kaada seos blenderiin ja (lisää kanafondi ja) vettä. Aja tasaiseksi kuohkeaksi keitoksi.
Tarjoile pieneksi pilkotun kurkun ja jokirapupyrstön kera.
(Ohje on mukaelma ruotsalaisen Karin Fransonin alkuperäisreseptistä)


 
Lohitartar
n. 400 g graavattua lohta pieninä kuutioina
2 dl creme fraiche/turkkil. jughurttia
2 tl dijon sinappia
15 cm pala kurkkua kuorittuna (ilman siemeniä) ja paloiteltuna
1 vihreä omena paloiteltuna
1 rkl ruohosipulia paloiteltuna
1 tl kaprismarjoja (pieniä)
(1 rkl piparjuuriraastetta)
Sitruunakastike:
1 sitruuna, kuori ja mehu
1 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl oliiviöljyä
mustapippuria rouhittuna


Sekoita creme fraihe ja dijon sinappi kulhossa
Sekoita lohi ja muuta ainekset (piparjuurta lukuunottamatta). Mausta mustapippurilla.
Sekoita sitrunakastikkeen ainekset.
Aseta tarjolle laittamalla kulhon pohjalle lusikallinen cremefraihe sekoitusta. Lusikoi päälle lohitartarseos. Lisää päälle sitruunakastike. Koristele piparjuuriraasteella.
(Ohje on mukaelma Melker Anderssonin reseptin pohjalta)



Marinoidut simpukat
1 pussi tuoreita sinisimpukoita
1 dl valkoviiniä
2-3 luumutomaattia
1 kurkku
1 sipuli (salaattisipulia)
1 valkosipulinkynsi
1/2-1 punaista chilipaprikaa
2 dl tomaattimehua
2 rkl extra virgin oliiviöljyä
1/2 -1 sitruunan mehu
1 rkl valkoviinietikkaa


Käsittele simpukat. Harjaa puhtaaksi ja poista parrat. Tarkista, että kaikki kuoret sulkeutuu, jos eivät niin heitä pois. Kuumenna valkoviini kattilassa. Lisää simpukat, peitä kannella ja keitä n. 5 min, kunnes kuoret ovat avautuneet (sekoita välillä heiluttamalla kattilaa). Heitä pois ne simpukat, joiden kuori ei ole keitettäessä auennut. Kaada liemi pois ja jäähdytä simpukat. (Älä heitä lientä suotta pois, voit käyttää sen esim.  simpukka-kalakeiton pohjaan). Irrota simpukat kuorista.
Kalttaa ja kuori tomaatit. Leikkaa malto kuutioiksi, (käytä renssauksessa valuva mehu annoksen tomaattimehuksi).
Pilko sipulit, valkosipuli, chili ja kurkku, sekoita simpukoiden ja tomaattien joukkoon. Sekoita tomaattimehusta, oliiviöljystä, sitruunanmehusta ja viinietikasta marinadi/kastike. Kaada simpukkasalaatin päälle ja sekoita. Anna maustua jääkaapissa jonkin aikaa ennen tarjoilua.



Emännän kommentit:
Alkupalan pohjana oli todella tuo "hääviini", jota mieheni halusi maistaa.  Koska itse en ole mitenkään viinien tuntija, en puutu tässä nyt miltä viini maistui. Toivomukseni lähinnä oli, että muu tarjottava tukee enempi viineihin vihkiytyneiden makuhermoja ja, että kokonaisuus toimii. Häissä viiniä tarjottiin  tryffelin makuiselle hummerille, sitrusmarinoidulle turskalle, kurkkuhillon ja hernekeiton kera. Vähän samoja makuja tähänkin valikoitui. Oikeasti olin valinnut nuo ruuat enempi tarjoiluastioiden mukaan ja iloinen yllätys oli, että häämenu sisälsi samoja makuja, joten huojennuin, että ei mennä ehkä ihan metsään.

Astiosta, ne on "raahattu" Tukholman reissulta. Onneksi minulla on tuo ihana "packåsna" - anteeksi, itse hän on tuon nimityksen minulle opettanut, ja en tiedä oikein onko se kovinkin loukkaava, mutta kuuliaisesti hän on ostoksiani (ja välillä kavereidenikin) kantanut "motsuunin" merkeissä. Niin, olen tuota PartyPlate settiä jo aiemmin katsellut Cerveran liikeessä, hintaa sillä on ollut muistaakseni n. 499 SEK, nyt se oli tarjouksessa 299 SEK, mutta kassalle mennessä se oli jo laskenut 99 SEKiin - ei enää paha hinta. Setti siis pitää sisällään nuo kolme erilaista kippoa, lusikat ja haarukat ja aika painavan alustan.

Mutta pääasiaan, ruokaan!
Kurkkugarpacho on todella raikas aterian herättäjä. Tähän versiooni tuli minun makuun aavistuksen liian voimakas valkosipulin maku, toisaalta jätin turvallisuussyistä tuon fondin pois, joka testiversiossa toi hieman makua enemmän. Mutta tosi hyvää näinkin.
Lohitartar on näistä henkilökohtainen suosikkini. Tuo pohjalta tuleva dijon sinapin maku ja päältä yhdistyvä sitruunakastike on tosi raikas kohtaaminen. Tätä voisi syödä isommankin annoksen.
Marinoidut simpukat ovat ihan ok. Itse vaan aina hieman vierastan simpukoita, vaikka niitä kyllä syön ja valmistan, mutta joku niiden ulkoasussa on sellaista, että en niihin saa mitään erityistä himoa. Tämä on se maku asia.
Ja kommetit pöydässä viinin sopivuudesta annokseen sai kiitosta.

Menun ja illan muu kulku löytyy täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!