lauantai 21. heinäkuuta 2012

Minttugelato

Jäätelön tekeminen on odotetustikin jäänyt vähälle, mutta kun työkaverini toi viikolla erään jäätelöartikkelin luettavaksi, niin pitipä siitä innostuneena taas jatkaa jäätelökokeiluja. Pikaisesti ennätin tuon artikkelin selata ja mieleeni jäi siitä lause, joka oli jotain, että ice cream ja gelato ovat eri asia. Ja tosihan se on, kyllähän italialainen gelato on erilaista (ja mielestäni parempaakin) kuin tuo tavallinen jäätelö, joten ei kun googlaamaan reseptejä ja testaamaan. Mauksi valikoitui minttu, ensinnäkin koska se on mieheni suosikkimaku ja toisekseen tuolla parvekkeella rehotaa komea minttupuska.

Kokeiluni taustaksi löytyi mm. tämä blogiohje, josta annoskoon puolitin.  (Tällöin annoskoko vastasi suurinpiirtein sitä mitä laitteeni ohjeessa oleva resepti oli ja  aikaisempaa mansikkajäätelöni annoskokoa.)2 dl maitoa
1 dl kuohukermaa
2-3 munankeltuaista
n. 2 dl tomusokeria
n. 1/2-1 dl tuoretta minttua

Mittaa maito, kerma ja puolet sokerista kattilaan. Lisää mukaan mintunoksien varret. Kuumenna neste sen verran,  että se pulpahtaa. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Vatkaa munankeltuaiset ja loppu sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää huoneenlämpöinen kermamaitoseos, josta olet poistanut mintunoksat, munavaahtoon hyvin sekoittaen.

Kaada jäätelömassaseos takaisin kattilaan ja kuumenna miedolla lämmöllä kokoajan puuhkauhalla sekoittaen kunnes seos hieman sakenee (kauhaan muodostuu kelmumainen pinta). ÄLÄ KEITÄ!. 
Siirrä seos toiseen kulhoon  ja lisää silputut mintunlehdet ja siirrä seos jääkaappiin jäähtymään (n. 4 tuntia).

Kokoa jäätelökone ja kaada jäätelömassa käynnissä olevaan koneeseen ja anna koneen pyörittellä siitä gelato (minulla tähän meni n. 20 min).


Emännän kommentit
Gelato oli ehdottomasti parempaa kuin aikasemmin tekemäni mansikkajäätelö, mutta valmista gelatoa tuli paljon vähemmän. Tästä tuli juuri ja juuri kahdelle annos. (Siis meidän mittapuun mukaan. Toisaalta hyvä näin, ei tullut syötyä liikaa). Alkuperäinen annoskoko olisi ollut sittenkin oikeampi. Hivenen vähemmän sokeria laittaisin kyllä ensikerralla, mutta mintun maku oli mukava, toki erilaista kuin kaupan minttujäätelöissä, mutta varsin tuoreen makuista.

Koostumukseltaan tästä tuli ihanan "sitkeää", melkein kuin italialaisen jäätelöbaarin herkut. Seuraavalla kerralla varmaankin valmis gelato kannattaisi laittaa vielä joksikin aikaa pakastimeen kiinteytymään ja tasaantumaan ennen tarjoilua. Nyt oli vaan niin kiire päästä maistamaan, että kuvaaminenkin tuli tehtyä varsin hopulla.

Valtavalla kahden jäätelönteon kokemuksella voin todeta, että kun alkuvalmistelut on tehty (ts. jäätelökoneen astia laitettu etukäteen pakastimeen), niin ei se nyt sittenkään niin työlästä ole tehdä jäätelöä itse, kuten aiemmin luulin.
1 kommentti:

  1. Oi minttugelato kuulostaa ihanalta!
    Meilläkin rehottaa melko rouheita minttuja, tätä voisi kokeilla jossain välissä.

    VastaaPoista

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!