lauantai 1. joulukuuta 2012

Lanttulaatikko

Perinteisen suomalaisen joulupöydän laatikko, jota ilman ainakaan meillä ei joulu maistu joululta. Haluan  valmistaa tämän aina itse perinteisiä makuja ja reseptejä kunnioittaen. Toki kiireisessä elämässä asioita voi oikoa lisäämällä valmistuotteita tilanteen mukaan (ostetusta lanttusoseesta täysin valmiiseen laatikkoon), ja ei se ole missään mielessä moitittavaa. Itselleni tämän valmistaminen kokonaisesta lantusta keittämällä, soseuttamalla ja paistamalla on vaan yksi niistä joulujutuista mitä haluaa vuodesta toiseen tehdä.n. 1 kg verran lanttua

1-2 krl siirappia
suolaa
ripaus raastettua muskottipähkinää
(valkopippuria)
1 dl korppujauhoja
1 dl kermaa
ketinlientä
1 muna
nokare voita

Kuori ja kuutioi lanttu. keitä se kypsäksi suolalla maustetussa vedessä. Ota keitinvesi talteen. Survo lanttukuutiot soseeksi (voit hieman ohentaa survosta keitinvedellä tai lisätä voi nokareen mkaan). Lisää mausteet, korppujauho, kerma ja muna (rakenne rikottuna) survokseen. Sekoita liikoja vaivaamatta tasaiseksi massaksi  jonka kaadat voideltuun matalahkoon uunivuokaan. Koristele pinta perinteisin kuvioin lusikalla painamalla. Ripottele päälle korppujauhoja ja muutama voi lastu.
Paistetaan 175 asteisessa uunissa n. 1 1/2 tuntia.

Muunnelmia:
Jätä pois kerma ja voi, lisää vain keitinlientä. Lantun maku korostuu, ja laatikon väri on keltaisempi. Itse valmistan laatikon usein juuri näin. (laktoositon)
Jätä pois korppujauho. Laatikosta tulee löysempi, mutta toimii hyvin näinkin. (gluteiiniton)

Emännän kommentit
Laatikon voi pakastaa ennen tai jälkeen paistamisen.Valmiina pakastettu laatikosta tulee usein rakeinen, joten se kannattaa sekoittaa sulattuaan hyvin ja jatkaa hieman kermalla.
Syöttekö laatikkon kylmänä vai lämmitettynä joulupöydässä? Meillä kotona olen tottunut syömään sen kylmänä mutta useinmitenhan se tarjotaan lämmitettynä. Olenkohan omituinen, mutta minusta se on kylmänä parempaa -no makuasia, ei kiistellä!

Meille lanttulaatikkon tärkeys joulupöydässä korostui viime vuonna, kun anoppini suunnitteli, että koska ruotsalaiset eivät niin paljoa tästä joulupöydässä välitä, niin josko jättettäisiin laittamatta. Mieheni pyysi minua tämän kuuluaan sen kuitenkin tekemään, mutta koska loukkasin käteni juuri joulun alla joutui hän itse sen tekijäksi ohjeillani. Ja kyllä muuten maistui ruotsalaisillekin, iso laatikko ei mennannut edes riittää - vai johtuikohan se tekijästä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!