maanantai 10. joulukuuta 2012

Joulutorttuja

Kuivatusta luumusta tehdyt leipomukset ja jälkiruuat ovat juuri niitä herkkuja, joita tulee tehtyä vain joulunaikaan. Vai käytetäänko kuivattua luumua muulloin muuhun kuin liotettuna vatsantoiminnan parantamiseen? Eipä tule minulle nyt mieleen muita kuin luumuilla täytetty possunfilee, mutta kyllä sekin aika joulunaikaista tarjottavaa on.

Luumu- tai joulutortut 
Nämä ovat "vaikeita", ei niinkään tehdä kunhan ensin on päättänyt minkälaisia. Päätettävää riittää monen koulukunnan väliltä mm.
  • Taikina: torttutakina, lehtitaikina, voitakina, rahka-voitakina.  Ja ostetaanko, vai tehdäänkö itse?
  • Malli: Tähti, puolikuu, tötterö... 
  • Täyte: Keitetäänkö itse luumuista, ostetaanko valmis torttutäyte (purkki/tuubi), omenasose. Ja tähtitortuissa vielä, laitetaanko hillo sakaroiden kiinnityskohdan alle vai päälle. 
Useimmilla on näihin vankka oma mielipide, mutta toisenkin makua on hyvä miellyttää, ettei tule sen suurempaa drabulssia. Ja onhan tietysti niitäkin, jotka eivät tortuista juuri välitä lainkaan, kumpa kuuluisin heihin. Tämä on nyt tämänkertainen versioni näistä, joka ei ole kuitenkaan mikään perinneresepti minulle.

Rahka-voitaikina:
5 dl vehnäjauhoja
1 tl levinjauhetta
250 g voita
250 g rahkaa

Kaada jauho-leivinjauheseos leivinpöydälle keoksi. Leikkaa kylmä rasva kuutioiksi ja pane kuutiot jauhojen päälle. Hakkaa sileäteräisellä veitsellä seos ryynimäiseksi, siirrä kulhoon. Lisää rahka ja sekoita taikina nopeasti enempiä vaivaamatta.
Muotoile taikinasta paksu levy ja laita se leivinpaperissa/kelmussa tekeytymään jääkappiin vähintään tunniksi (miel. vaikka yön yli).

Täyte:
1 pussi kuivattuja luumuja
2 dl vettä
1-2 rkl suokeri/siirappia
(luraus konjakkia tai sherryä)

Keitä luumuja sokerivedessä hiljaisella lämmöllä poreillen kunnes ovat pehmeitä ja soseutuvat. Lisää lopuksi halutessasi hieman alkoholia makua terästämän. Jäähdytä.

Kauli taikina kahdessa erässä ohueksi ja leikkaa siitä joko pyörylöitä tai neliöitä.  Tähtitorttuja tehdessä leikkaa neliöihin viillot hieman kulman ulkopuolelle (sakaran kärki ei saa olla terävä). Nosta terävät kulmat keskelle joko hillon alle tai nipistä hillon päälle kiinni. Halutessasi voit voidella tortut munalla.
Paistetaan 225 astessa n. 10 min.

Emännän kommentit:
Kuten kerrottu, rahka-voitaikina ei ole se perinteisin tapa miten minä tortut olen tehnyt, kyllä se on ollut kaupan torttutaikina levyt, joista ne näppärästi tulevat. Mieluisin malli minulle on tähti, ja hillo sakaroiden alla, silläkin uhalla, että nipistys lävähtää paistettaessa usein miten auki. En myöskään voitele torttuja normaalisti. Joten näistä en voi käyttää ilmaisua Arjan perinteiset, vaan olisivatko sitten vuosikerta 2012 tortut.

Jostain torttureseptistä kopion tuon voin hakkaamisen jauhoihin, ja se oli oikeesti aika fiksu tapa, rasva ei sulanut käden lämmöstä ennen aikojaan. Tein tuon hakkaamisen kahdessa erässä, kun en omaa leikkuulautaa suurempaa leivinpöytää, ja työtasolla ei veisten kanssa sohita (isä aikoinaan ankarasti kieltänyt, ja edelleen noudatan omassa keittiössä kiltisti tätä).

Noita puolikuutorttuja kavahdan, koska lapsena olen saanut mummolla joulun jälkeen aivan sisältä vihreän homeen peitossa olevan tortun, joten sitkeässä on tuo kammo noihin. Puolikuut ovat miehelleni, joka pitää enemmän niistä. Ja onhan se myönnettävä, että "hillo päällä" versiolla, saa noista tähdistäkin ehkä kauniimpia.

Lehtevyys ei ole tietenkään torttutaikinan veroista, mutta kyllä näillä jonkinlaiseen joulutorttutunnelmaan pääsee. Se mikä näissä on parempaa torttutaikinaan verrattuna, kitalakeen ei jää aivan samanlaista "rasvahinnaa" , eli kyllä tuo rahka hieman keventää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!