tiistai 1. tammikuuta 2013

Appelsiini-suklaapiirakka

Hyvää ja maukasta vuotta 2013! 
Tulkoon tästä vuodesta jokaiselle kaikin puolin onnellisempi kuin edeltäjänsä.

Ruokavuosi 2012 päätettiin meillä jo perinteiseksi muodostuneen seurueen kesken katselemalla kerrassaan komea kaupungin tarjoama ilotulitus aitiopaikalta. Päätteeksi nautittiin jälkiruokakahvi ja tämä appelsiini-suklaapiirakka.


Pohja:
200 g Digestive-keksejä (täysjyvä)
75-100 g voita tai margariinia
2 rkl tummaa kaakaojauhetta

Täyte:
2 dl appelsiininmehua
appelsiinin kuoriraaste
1 dl vettä
1 dl sokeria
2 1/2 rkl maissitärkkelystä
4 munan keltuaista
vaniljasokeria
50 g voita

Tee ensin pohja. Murskaa keksit jauheeksi ja lisää niihin kaakaojauhe. Sulata rasva jasekoita muruseokseen. Taputtele seos piirakka vuokan pohjalle. Voita käyttää myös vuorattuairtophjavuokaa, mutta laita silloin hieman enemmä rasvaa, jotta pohja pysyy kasassa tarjolle siirrettäessä. Lauta pohja jääkaappiin odottamaan täytteen tekoa.

Pese ja raasta appelsiinin kuori ja purista mehu. Mittaa täytteen ainekset vaniljasokeria ja voita lukuunottamatta paksupohjaiseen kattilaan. Kiehauta kokoajan sekoittaen täytteestä paksu kiisseli, varo polttamasta pohjaan. Lisää lopuksi täytteeseen vaniljasokeri ja voi ja sekoita tasaisen kiiltäväksi. Kaada täyte pohjanpäälle ja laita jääkaappiin tekeytymään.

Koristeeksi tummaa suklaarouhetta tai muita suklaa figuureja.

Emännän kommentit:
Vautsi, enpä olisi uskonut kuinka hyvä tästä tuli, ei liian makea, hieman kirpakka, oikein sopiva päättämään ehkä ei meille niin hyvää vuotta. Piirakkaa maistellessa saatoin viedä ajatukset vuoden tummiin hetkiin ja vähän kitkeriinkin ajatuksiin, mutta samalla täyte nosti kuitenkin makeita ja hyviä toiveita esiin tulevalle vuodelle. Huh, ryhdyimpä filosofoimaan, mutta oikeesti piirakka yhdessä seuran ja ajankohdan kanssa  nosti paljon muistoja, mietteitä ja toiveita mieleeni.

Pohjahan tässä piirakassa on aika perinteinen keksipohja, jätin vain sokerilisän siitä pois. Makeus riitti silti hyvin aikuiseen makuun. Täyte on tehty vanhan sitruunapiirakka täytteen pohjalta vain vaihtamalla sitrus. Minulta oli pyydetty vuodenvaihteen juhliimme marjaista torttua tai piirakkaa, mutta koska tuo marjaosasto ei ole ihan tätä vuodenaikaa, niin vaihdoin toiveen paremmin sopivaan sitruspiirakkaan. Ja onhan tummasuklaa ja appelsiini jo klassikkoyhdistemä, niin aika varma päälle kuitenkin tässä makumaailmassa mentiin.

Tarkoitukseni oli sulattaa tummasta suklaasta piirakan päälle vuosiluku, mutta sitten pistettiin aikatauluni uusiksi ja suklaa kuvioit jäi tekemättä joten hippasen vaan raastoin rouhetta reunaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!