lauantai 21. syyskuuta 2013

Kasvispiirakka (pienellä kinkkulisällä)

Jonkin aikaa sitten törmäsin verkkoa selatessani tätä piirakkaa muistuttavaan kuvaan ja ohjeeseen. Malli on jäänyt pyörimään mieleeni, mutta ei ole ollut piirakkatarjoilulle tarvetta. Nyt kun ihanat pulleat porkkanat ovat kaupoissa niin oli jo ihan pakko kokeilla millaisen version onnistun itse kuvamuistin varassa tekemään.
Älä säikähdä ohjeen pituutta, ei tuo ollut ollenkaan vaikea tehdä, hieman näpertelyä kyllä vaati, ainakin näin ensimmäisellä kerralla.


Pohja:
100 g voita tai margariinia (jääkaappikylmää)
n. 3 dl jauhoja (hiivaleipäjauhot)
n. 1/2 dl kylmää vettä
ripaus suolaa

Täyte:
1 dl kermaa (ruokakerma)
1 muna
kourallinen juustoraastetta
pippuri ja suola

3-4 pulleaa porkkanaa
2-3 kesäkurpitsaa
(n. 6 viipaletta ilmakuivattua kinkkua)

Valmista ensin pohja jääkaappiin vetäytymään. Eli nypi kuivat aineet nopeasti muruksi ja lisää vesi ja sekoita taikinaksi. Tässä ei tarvitse olla niin nuuka tuon sekoittamisen suhteen, eli vähemmällä vaivaamisella tulee parempi, kunhan saat taikinan esim, kelmun tai voiparein päällä muotoiltua ensin palloksi ja sitten painettua palaksi. Laita taikinapala jääkaappiin vetäytymään n- 1-2 tunniksi (vaikka yön yli).

Laita uuni lämpenemään n. 180-200 astetta.
Valmistele vihannekset. Kuori porkkanat, ja jatka niiden viipaloimista kuorimaveitsella suikaleiksi.
Huuhtele kesäkurpitsa ja suikaloi samoin kuorimaveitsella. Koeta saada jokaiseen viipaleeseen hieman kuorta mukaan. (keskusta jää, sen voit paloitella esim. kasviskeitoon).
Keitä kattilassa hieman suolalla maustettu vesi kiehuvaksi ja laita esim. siivilän avulla kasvissuikaleet n. minuutiksi kiehumaan veteen. Nosta pois ja jäähdytä heti kylmässä vedessä. Kuivaa liinan päällä ylimääräinen vesi pois.

Valmistele kermatäyte sekoittamalla kerma, muna ja juustoraaste mausteiden kanssa valmiiksi.

Nyt otetaan piirakkataikina jääkaapista ja kaulitaan valitun piirakkavuokan kokoiseksi levyksi, niin että reunoillekin riittää taikinaa. Paista  pohjaa n. 10 min. uunissa ennen täyteen lisäämistä.

Kokoa kasvistäyte. Itse tein pari n. 60-80 cm rimssua ensin pohjalle kurpitsaviipaleet, jatkoskohdassa jonkin verran päällekkäin. Tämän päälle porkkanaviipaletta samoin, ja uusi kurpitsakerros ja taas porkkankerros. Tähän väliin laitoin hiemän kinkkua ja päälle vielä yksi kurpitsa-ja porkkanakerros. Kieritin ensimmäisen pinon löysäksi rullaksi (keskusta) ja toisen remssun tämän ympärille.

Hieman paistetun piirakkapohjan päälle kaadetaan muna- kerma seos, ja siihen päälle kasviskiekura. Jos näyttää, että rulla ei täytä piirakkavuokaa (niin kuin minulla kävi), niin asettelin rulla hieman löysemmäkai ja lisäsin reunoille lisää porkkana ja kurpitsaviipaleita.

Paistetaan n. 30-45 min. Anna hieman vetäytyä ennen tajoamista.

Emännän kommentit:
Ainoa vika jonka omaan piirakkaani tein, oli että jätin tuon taikinan esipaistamisen väliin (hosuin taas), minkä takia pohja ei kypsynyt ihan kunnolla. Mutta tästä miinuksesta huolimatta piirakka oli tooosi hyvää!

Muunnelmia tästä saa mielikuvituksen ja tarveaineiden mukaan. Puhtaaseen kasvisversioon ei tietenkään lisätä tuota kinkkua, mutta se sopi tähän kyllä mainiosti. Muina kasviksina voi käyttää varmaankin myös keltaista kurpitsaa, parsaa ja mitä nyt saa tuollaiseksi lastuksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!