sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Valkoviinikana ja sesamporkkanat

Pitkästä aikaa kanaa tai siis oikeammin broileria. Tällä kertaa halusin hieman "kevyemmän" version, tai ainakin kevyemmän oloisen annoksen. Tuskin tuo viinikastike tästä mitään laihisruokaa tekee, mutta saahan sitä ainakin kuvitella syövänsä kevyemmin.



1 pkt. broirelin reisileikkeitä (tai muita osia, rintapalat sopivat mainiosti myös)
suolaa, pippuria
2-3 dl valkoviiiniä
2 -3dl kanafondia (vahvaa kanalientä, ei kuitenkaan suoraan sitä raakaa fondimaustetta pullosta)

Mausta ja ruskista broilerin palat kevyesti pannulla. Nosta palat uuninkestävään vuokaan tai pataan.
Sekoita viini ja kanaliemi keskenään. (Valmistin kanaliemen hieman vahvempana kuin fondipullon annostus suosittelee). Lisää vuokaan broileripalojen päälle. Palojen ei tarvitse peittyä liemestä, noin puoleen väliin riittää. (Jos valmistat rintapalasta, tarkista nesteen määrä, ettei pitkän kypsennyksen aikana liemi kuivu).

Peitä vuoka kastellulla leivinpaperiarkilla ja kypsennä n. 150 asteisessa uunissa kypsäksi. Pienemmät reisipalat kypsyivät n. puolessa tunnissa mutta kokonainen rintapala (varsinkin jos luullinen) vie toista tuntia.

Mikäli lientä jää paljon ja se on ohutta, sen voi halutessaan hieman suurustaa. Tällöin kaada liemi kattilaan ja lisää hieman vehnäjauho-vesilietettä (esim. 1 rkl vehnäjauhoja + 1/2 dl vettä sekoitettuna) tai kastikesuurustetta. Hauduta jauhot kypsäksi ennen tarjoamista,  eli n. 10 min vehnäjauhoille.

Tarjoa esim. pannulla kypsennettyjen porkkanoiden kera.
n. 1/2 kg porkkanoita tikuiksi leikattuna
rakuunaa
paahdettuja sesamin siemeniä
oljyä

Kuori ja paloittele porkkanat tikuiksi. Paahda sesaminsiemenet kuivalla pannulla (varo polttamasta). Ota siemenet erikseen. Lisää pannulle hieman öljyä ja kuullota porkkanoita siinä hetki,  mausta kuivattulla rakuunalla ja ripauksella suolaa. Laske lieden lämpötila miedolle ja anna porkkanoiden hautua pannulla jonkin aikaa, mutta ei kuitenkaan ihan pehmeiksi. Lisää sesaminsiemenet ja tarjoa lisukkeena.

Emännän kommentit:
Broilerin reisileikkeet näyttävä eri valmistajilla olevan erikokoisia. Olen aiemmin käyttänyt Kariniemen leikkeitä, jotka ovat isompia ja enemmän reisilihan mallisia, eli niistä on vain luu irroitettu. Tällä kertaa jouduin kaupan valikoiman takia vaihtamaan Atrian versioon. Ne olivatkin vain reiden paksumpaa osaa siistittynä palaksi. Maku asia, mutta pidän käytössä enemmän tuosta Karinemen versiosta, joka on myös saman oloista joihin olen törmännyt Ruotsissa.

Itse annos oli mielestäni jopa kaunis ja oikein maistuva. Emme kaivanneet siihen riisi tai muuta lisäkettä, mutta toki sen siihen voisi lisätä. Kun taas jää valkoviiniä pullonpohjalle annos varmaankin toistuu miedän keittiössä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!