maanantai 16. syyskuuta 2013

Boston-Omena

Bostonkakku sai tällä kertaa syksyisen omenatäytteen. Minulle bostonkakusta tulee aina mieleen valurautapannussa paistettu mustikkatäytteinen pulla, jonka keskustassa on melkein raakaa pullataikinaa. Tässä ei ole tuon kanssa muuta yhteistä kuin pullataikina ja muoto.


Peruspullataikina, paras resepti löytyy puolikarkeiden vehnäjauhojen pussin kyljestä.

Täyte: (tarvittava määrä sen mukaan, tekeekö koko taikinasta vai vain pienen osan bostonkakuksi)
Omenaa (mielellään kotimaista)
sokeria (ruskeaa ruokosokeria)
ripaus kanelia
voita

Valmista pullataikina pussin ohjeen mukaan.
Valmistele täyte kuorimalla ja kuutioimalla omenat, lisää ripaus kanelia ja sokeri ja sekoita keskenään. Huomioi omenan tummuminen, joten älä valmista liian aikaisin "ruskettumaan", vaan juuri ennen kuin taikina on noussut sopivaksi työstää eteenpäin.
Laita irtopohjavuokan (tai vastaavan) pohjalle leivinpaperi.
Kaulitse osasta noussutta taikinaa suorakaiteenmuotoinen levy ja voitele se ohuelti huoneenlämpöisellä voilla. Levitä täytettä pinnalle. Kierrä pitkältä reinaulta taikina rullalle.
Leikkaa rullasta n. 2-3 cm viipaleita ja laita rullapalat vuokaan. Jätä väliin jonkin verran kohoamisvaraa. Anna pullan kohota liinanalla ja voitele munalle ennen uuniin laittamista. Halutessasi ripottele pinnalle raesokeria.
Paista 225 asteisessa uunissa kauniin väriseksi, mutta varo paistamasta kuivaksi. Paistoaikaan vaikuttaa vuuan koko, materiaali ja rullien koko.
Jäähtyneen pullan päälle voi laittaa koristeeksi tomusokeri-vesikuorrutuksen, varsinkin jos ei paiston yhteydessä ole lisännyt raesokeria tai muuta koristetta.

Emännän kommentit:
Pullataikinan olen jo oppinut valmistamaan tuolla yleiskoneellani. Leivän teko, jonka takia tuon laitteen aikoinaan hankin on vielä hakusessa, mutta juuri sain hyviä neuvoja niin ehkä pian voin esitellä onnistunutta leipää.
Tämä malliboston on puolestaan tarkoituksella tehty pieneksi ja ohueksi, koska syöjiä ei tällä kertaa ollut kuin me kaksi, ja meidänkään ei pitäsi kovin pullilla herkutella. Mutta en voinut vastustaa tehdä omenasta jotain kahvileipää ja samalla jotain muuta kuin perusomenapiirakkaa. Kyllä tätä olisi vieraillekin tarjonnut, sen verran raikkaan makuista oli. Suurella itsehillinnällä maltoimme syödä vain yhden pullan kerrallaan, eikä koko kakku mennyt kerralla.
Lopputaikinasta tein yksittäisiä bostonpullia samalla metodilla ja ne ovat nyt pakkasessa odottamassa. Niin ja viimeinen erä uunissa oli ihan vaan peruspyöreää pullaa, mutta niistä tulikin sitten mustiapullia. Touhusin samaan aikaan muuta ja ne pääsi palamaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!