torstai 7. marraskuuta 2013

Kukkakaalisosekeitto

Aiemmin jo muutaman hävikkitunnustuksen tehneenä, on toki kohtuullista, että osallistun myös tähän meneillään olevaan hävikkiviikkoon omalla panostuksellani. Hävikkistä herkuksi kampanjat ovat ainakin saaneet minut miettimään meidän pienen perheen kauppa- ja ruokailutottumuksia, ja mielestäni olen jotain positiivista muutostakin niihin saanutkin.

Meillä hävikin aiheuttaa selkeästi suunnittelematon ostoskäyttäytyminen. Innostun kaupassa hieman liikaa, enkä pidättäydy aiemmissa suunnitelmissani vaan jos hyllynpäätyyn tai muuten ostosreitille on siunaantunut jotain uutta tai muuten mielenkiintoista, en voi vastustaa niiden ostamista vaikka kärryssä olisi jo riittämiin ruokaa pienelle pataljoonalle viikoksi. Osa tuosta sitten "pakkosyödään", jotta ei tulisi tuota ikävää hävikkiä (näkyy vyötäröllä), osa jää kaappiin vanhenemaan ja niitä sitten lisätään mahdollisuuksien mukaan muiden ruokien joukkoon (huono omatunto).  Hyvä muutos on kuitenkin, että olen lopettanut tuorejuustojen oston lähes täysin, sillä niitä oli aiemmin pino tolkulla jääkaapsissa ihan turhaan. Ja muutenkin, olen koko ajan tyhjentänyt kaappien varastoja, joten nyt on jo tilaakin kuivatavarakaapeissa.

Tämän annoksen hävikkiuhan alla olivat jo lähes kuukausi sitten ostettu kaupassa niin kaunis kukkakaali, josta piti tekemän jotain, jota en enää muista sekä aiemmin viikolla tehdystä tilli-jughurtti kastikkseesta, joka ei mennytkään sillin kaverina. No oli tuo tillikin jo suurelta osin nuupahtanut, mutta keitossa ihan käyttökelpoinen. Niin ja sellerinvarretkin olivat odottaneet jo muutaman viikon päästäkseen salaattiin.


1 sipuli
4-5 sellerinvartta
1 rkl voita tai margariinia, öljyä
5 dl vettä 
1 kukkakaali 
1 tl suolaa
mustapippuria, valopippuria
2 dl maitoa
1 dl turkkilaista jughurttia tai kermaa
1/2 dl tilliä hienonnettuna

Koristelu          
2 viipaletta tummaa leipää
tilliä

Kuori sipuli. Hienonna sipuli ja leikkaa sellerin varret pieniksi paloiksi. Kuullota kasvikset rasvassa kattilassa.
Lisää kattilaan vesi sekä kukkakaalit, suola ja mustapippuri. Keitä noin 10 minuuttia.
Sekoita joukkoon maito (ja kerma) jos käytät turkkilaista jughurttia lisää se vasta kun aloitat sosuttamisen, älä keitä sitä. Kiehauta. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Mausta tillillä.
Paahda leivät ja leikkaa ne neljään osaan. ja koristele keittoannokset leipäkuutioilla.

Idea keittoon ruoka-pirkka 11/2013:sta muunneltu.

Emännän kommentit:
Miedon makuinen, oikein hyvin mm. alkukeitoksi sopiva.
Alkuperäisohjeessa käytettiin selleriä, josta saattaisi tulla voimakkaampi maku kuin noista sellerinvarsista.
Keitto oli samalla lailla yllättävä kuin tuo lanttukeittokin, se maistui jopa miesväelle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!