sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Iloa kauniista leivästä!

Erilaisilla ruokasurffailuilla netissä olin törmännyt tähän ohjeeseen ja kopioinut linkin ylös myöhempää testausta varten. Joten nyt sitten tuumasta toimeen ajatuksella, että tässäpä mainio kaunis vaikka leipä salaatin kanssa ja tai pikkujouluissa illan mittaan huikopalana naposteltavaksi.300 g  (4,6 dl) jauhoja   * kts. kommentit
2 dl kädenlämpöistä maitoa
15 g tuorehiivaa
1 rkl hapankermaa (creme fraiche)
suolaa
4 rkl oliiviöljyä
Täyte:
25 g kinkkua (panchetta/palvikinkku) hienoksi hakattuna
1-2 kevätsipulia
2 rkl creme fraihea
juustoraastetta
1 rkl sinappia
suolaa, pippuria, muskottipähkinää raasettuna
Pinnalle:
munankeltuainen
siemeniä

Sekoita kulhossa jauhot ja suola. Murusta joukkoon hiiva. Sekoita joukkoon kädenlämpöinen maito ja lisää lusikallinen hapankermaa. Vaivaa taikinaa 5 mnuuttia.Anna taikinan tämän jälkeen levätä 20-25 min.

Lisää oliiviöljy ja vaivaa taikinaa toiset 5 minuuttia. * Jos taikina oljyn lisäyksen jälkeen näyttää ja tuntuu kovin löysältä (aika löysää se saa olla, mutta kuitenkin leivottavaa siitä pitää tulla) lisää hieman jauhoja.  Anna taikinan taas tämän vaivauksen jälkeen levätä n. puolituntia lämpimässä paikassa liinan alla, kunnes noussut.

Valmistele taikinan lepoaikana täyte. Hienonna kinkku ja sipuli hienon hienoksi. Lisää creme fraiche ja kourallinen juustoraastetta (esim. mozzarella) sekä muut mausteet ja sekoita keskenään.

Jaa noussut taikina kahteen osaan. Kauli toinen osa n. 26 cm pyöreäksi levyksi (leivinpaperinpäällä, jotta helpompi nostella paistumaan. Levitä täyte pohjan päälle siten, että jätät n. 1-2 cm vapaaksi reunoista.
Kauli lopputaikina samankokoiseksi pyöreäksi levyksi ja nosta täytteen päälle.
Aseta juomalasi tai muu pyöreä astia leivän leskelle. Leikkaa ulompi osa ensin neljään osaan, sitten neljännekset kahtia ja nämä vielä kolmeen osaan, niin että ovat kiinni keskustasta lasinpuoleisesta reunassa. Eli yhteensä 24 osaa. Tämän jälkeen kieräytä aina yksi tälläinen osa kolme kertaa akselinsa ympäri. Tämän jälkeen voi lasin ottaa pois.
Voidellaan pinnalta munankeltuaisella ja ripotella keskustan päälle siemeniä koristeeksi.  Paistetaan 200 asteisessa uunisssa n. 25-30 min. (tässä välissä ei enää tarvitse nostattaa.

Emännän kommentit:
Ensimmäisellä leipomuskerralla noudatin prikulleen ohjetta ja taikina oli kovin löysä. Maku oli tällöin kyllä hyvä, mutta  palojen kierittely oli tuskaa ja lopputulos oli vain neljännes kierrettyjä ja loput vain leikattuja paloja, kun hermo meni. Tällä kertaa mittasin ensin jauhot desimitalla kannuuni, jossa mitta-asteikko myös jauhoille grammoissa. Joko desilaskuni meni sekaisin tai  muuta, sillä jo tuossa vaiheessa lisäsin desin verran jauhoja kannun mitan saavuttaakseni, mutta vielä öljyn lisäyksen jälkeen lisäsin n. puolidesiä jauhoja. Nyt tuli hyvän pehmeä taikina, joka oli vielä leivottavissa. Kiva taikina tehdä, jos on kone joka vaivaa, käsin voisi olla vähän työläämpää.
Tällä kertaa unohdin täytteestä juustoraasteen, mutta meni ihan hyvin ilmankin, hieman suolattompi vaan oli edelliseen verrattuna.


Jo aiemmin kokeilein saman pyöritysidean pullataikinalla bostonpullan tapaan ja hyvin toimi. Tällöin tein puolenlitran pullataikinan puolikkaasta paloja ensin neljään osaa ja nämä kolmeen osaan, eli 12 palaa + keskusta. Tein pullan tälloin myös foliovuokassa, jolloin muoto tuli tasaisempi.

Alkuperäisidea löytyy täältä:
http://atdownunder.com/2013/07/04/kalacs/


1 kommentti:

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!