maanantai 16. joulukuuta 2013

Pavlova

Herkku, joka muuntuu moniin hetkiin, niin jouluiseksi jälkiruuaksi kuin kesän mansikkaherkuksi.
Ihanaa taas löytää monelle varmaan vanha tuttu ohje, mutta sellainen  jota jostain syystä en ole itse aiemin tehnyt.

Ensimmäinen versio
Pohja:
4 kananmunan valkuaista
2 ½ dl hienoa sokeria
2 tl peruna- tai maissitärkkelysjauhoja
1 tl omenaviinietikkaa tai sitruunanmehua

Täyte:
kermavaahtoa
hedelmiä ja/tai marjoja, esim. sharon-hedelmää, mansikoita, vadelmia, ananaskirsikoita, rypäleitä, valitse kauden ja tilaisuuden mukaan
tomusokeria tai suklaata

Pohjan valmistaminen:
Kuumenna uuni 125-asteiseksi. Mitta ja tarvittaessa piirrä leivinpaperiin tarjoiluastiaan sopiva koko. Voit voidlla sen öljyllä tai voilla kevyesti.
Erottele kananmunien valkuaiset kuivaan ja puhtaaseen mielellään teräskulhoon. Vatkaa kevyeksi vaahdoksi.
Lisää ensin vain puolet sokerista valkuaisten joukkoon vähitellen ja koko ajan voimakkaasti vatkaten. Sekoita perunajauhot lopun sokerin joukkoon. Lisää sokeri-perunajauhoseos valkuaisvaahtoon vähitellen koko ajan vatkaten. Vatkaa seosta, kunnes se on kiiltävän valkoista ja kovaa (kulhon voi kääntää päänpäälle, ja vaahto pysyy sielä). Sekoita marenkivaahdon joukkoon lopuksi omenaviinietikka tai sitruunanmehu.
Nostele lusikallatai pursota marenkivaahtoa leivinpaperille piirretyn ympyrän sisään. Tee lusikalla marenkitaikinan reunoihin huippuja.  Kypsennä uunin alatasolla 1 ½ tuntia. Anna marengin jäähtyä ja kovettua rauhassa uunipellillä.

Täytteen valmistelut:
Kuori hedelmät tarvittaessa ja leikkaa lohkoiksi. Voit myös marinoida hedelmiä/marjoja etukäteen sopivalla alkoholilla (limoncello, rommi tai vast.) valuta ylimääräinen neste, ettei pohja vety liikaa.
Vatkaa kerma vaahdoksi.

Tarjoiluun valmistelut:
Nosta marenkipohja paistinlastojen avulla tarjoiluvadille. Levitä juuri ennen tarjoilua marenkipohjan keskelle kerros kermavaahtoa, hedelmiä ja marjoja. Koristele esim. sulatetulla suklaalla tai tomusokerilla ja mintunlehdillä.

Kriittiset vaiheet:
- Valkuaisten joukkoon ei saa lipsahtaa keltuaista. Jos keltuaista sekoittuu valkuaisten joukkoon, imeytä se palaan talouspaperia.
- Vatkaa valkuaiset teräskulhossa. Muovikulhon pinnalle on voinut jäädä rasvaa, jolloin marenkivaahdosta ei tule kestävää.
- Esilämmitä uuni. Marenkitaikina ei kestä seisottamista.
- Marengin muotoilussa pellille lämmin  kuiva paistinlasta/spatula helpottaa
- Valmis marenki on valkoinen, kevyt ja irtoaa helposti leivinpaperista.
- Täytä pavlova juuri ennen tarjoilua. Täytteet sitkistävät torttupohjan.

Ohjeet koostettu mm. Olivia-lehden reseptistä ja Siskot kokkaa -blogista

Emännän kommentit:
Missään nimessä marengin teko ei ollut vaikeaa, vaikka tuossa lista kriittisiä kohtia luetellaankin. Niiden noudattamisen kun tekee, eikä polta marenkia, niin kyllä onnistuu. Ja vispasin muovikulhossa ja en saanut klänttiä päähäni (jostain syystä tuo täytyy aina kokeilla).
Itse tein marengin jo edellisenä päivänä ja jätin sen odottamaan seuraavaan päivään itse tarjoilua, siksi se on vähän repaleisenoloinen. Jostain luin, että säilytetään peittämättömänä, mutta suosittelisin vielä ritilän tai muun ilmavan alustan päällä säilyttämistä. Minulla marenki oli pellillä leivinpaperinpäällä ja kun sitä nostin tarjoilulautaselle, pohja oli jonkin verran kostea.
Itse marenki on makeaa ja jos nyt herkuttelussa haluaaa kaloreista tinkiä, niin annoskoolla se toimii, mutta vähentäisin myös tuosta kerman määrää. Jonkin verran sitä on hyvä olla ja siihen voisi lisätä rahkaa, jotta pohjan ja mehukkaiden marjojen väliin jää pieni eristekerros. Marjat ja hedelmät on hyvä olla myös jonkunverran kirpakoita, esim. marinoimalla, muuten makea marenki jyrää niiden maun liiaksi.


  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!