perjantai 27. joulukuuta 2013

Tapaninpäivän kattauksessa: Kalkkunaa ja jalokiviä!

Joulunaika ja -ruuat ovat ihania, mutta viimeistään Tapaninpäivänä ne alkavat jo tökkiä ja pitää päästä tuulettumaan myös ystävien seurassa. Koska pitkästä aikaa olimme joulun kotosalla niin käytimme tilaisuutta hyväksi ja kutsuimme ystäväperheen tapaninpäivän joulunkevennykseen ja uuden vuoden odotteluun.

Tapaninpäivän ruoaksi valikoitui täytetty kalkkunanrinta ja jalokiviriisi. Annoksen idea ja ohjeet löytyivät kun juhlakauden alla tuli käytyä Alkossa. Se ei liene mikään uutinen mutta meillä melkein maininnan arvoinen tapahtuma, koska tuo kauppa harvoin kuulu viikonlopun kauppakierrokseenmme. Juhlajuomien lisäksi mukaan tarttui Etiketti-lehti (4/2013), josta alla olevat ohjeet kopioitu, tällä kertaa en noita juurikaan "tuunannut".



Jalokiviriisi  eli "Jewelled rice"  

4,5 dl basmatiriisiä
1 appelsiini
80 g voita
½ tl sahramia
1 dl kuivattuja, puolitettuja karpaloita
1 dl kuivattuja ja puolitettuja aprikooseja tai viikunoita
1 dl rouhittuja pähkinöitä tai manteleita, pistaasioita
mustapippuria myllystä
suolaa (tarvittaessa)
1 pienen granaattiomanan siemenet

Keita riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Anna jäähtyä jääkaappikylmäksi
Pese ja raasta appelsiini kuori. mittaa puolet voista pannulle sahramin kanssa. kypsennä n. minutti koko ajan sekoittaen. Lisää pannulle riisi ja sekoita hyvin. Yhdistä riisiin hedelmät ja pähkinät. Paista käännellen lämpimäksi, noin 5 min.
Kääntele granaattiomenan siemenet muiden aineiden joukkoon juuri ennen tarjoilua.

Täytetty kalkkunanrulla

n. 1 kg kalkkunafileetä
suolaa, mustapippuria myllystä
1 pkt (120 g) fileepekonia tai panchettaa
Täyte:
2 salottisipulia
1 valkosipulinkynsi
2 rkl rypsiöljyä
1 dl hienonnettuja siitake- tai muita sieniä
3 rkl hienonnettua lehtipersiljaa, ruohosipulia tai muuta yrttiä
suolaa, rouhittua mustapippuria myllystä
1 dl maukasta juustoraastetta, esim.  parmesaania
Paistamiseen:
voi–öljyseosta

Valmista ensin täyte. Kuori ja hienonna sipulit ja kuullota pannulla sienten kanssa. Mausta. Sekoita joukkoon juustoraaste.
Leikkaa kalkkunanrinta paksuimmasta kohdasta halki siten, että palat jäävät kiinni toisiinsa. Nuiji kevyesti samanpaksuisiksi.
Lado pekoniviipaleet kalkkunan nuijitulle pinnalle. Nosta täyte päälle ja rullaa pidemmältä sivulta käsin rullalle leivinpaperia aunakäyttäen. Sido rulla.
Paista kaunis väri pannulla. Työnnä lämplmittari lihaan (varo, ettei ole täytteessä).  Paist 175 asteisessa uunissa kunes 72 astetta. Anna levätä folion alla vähintaään 15 min. ennen leikkaamista. Tarjoa lämpimänä tai kylmänä.


Emännän kommentit:
Vau, olipa tosi godi godi! Riisi sopi todella hyvin yhteen kalkkunarullan kanssa ja oli todella hyvää.

Niinkuin vieraamme totsei, varsinainen makujen ilotulitus, mutta mielestäni kaikki sopivat hyvin yhteen, Eikä riisi tuntunut liian makealta, vaikka siinä noin paljon hedelmiä oli. Hieman jouduimme lisäämään siihen suolaa pöydässä, mutta parempi niin kuin liian suolaista.
Kalkkunanrullassa käytin panchettaa. Kypsennys onnistui hyvin, uunissa tuo vei n. 50 min. Tämän jälkeen annoin rullan vetäytyä lähes tunnin folioiden alla. Liha oli tämän jälkeen vielä sopivan lämpoistä tarjoiluun.

Muita Tapaninpäiväpöydän antimia oli lisukkeeksi Paolon linssi appelsiinisalaatti.
Väliruokana tarjosin juustotarjoitimen, että sain siivottua pöydän ja keittiön jälkiruokaa varten.
Jälkiruokana oli Pavlova, hedelmillä ja talon kahvin kanssa
Lisukkeena oli myös kookostoppeja, mutta näin juhlakauden päätteeksi taisivat olla jo hieman liikaa.

Parasta oli kuitenkin mukava juttelu hyvässä seurassa. Emäntä ja isantä myö nauttivat ystävien seurasta täysin rinnoin ja mielikin piristyi. Minulle ainakin ruuan suunnittelu ja tekeminen on parasta terapiaa. Kiitos mukavasta illasta, toivottavasti seuraavaan kertaan ei mene yhtä pitkä aika kuin edellisestä oli!


4 kommenttia:

  1. Reseptisi taisi päästä tänään radioon asti :) toimittaja harmitteli granaattiomenaansa, joka oli niin raaka, että jäi lopulta pois reseptistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oih, tuohan kuulostaa mukavalta, että eihan eetteriin!

      Poista
  2. Saimme olla tämän menun vieraana Arja Marjan keittiössä. Ilta lähti käyntiim hyvin aperatiivillä, joka oli riittävän viileätä punaista kuohuvaa. Kuohuvan kautta jutustelimme ja arvuutteellimme uutta sisustusta: huonekaluja, verhoja ja muitakin muutoksia. Tuo sisustaminen on samankaltaista kuin Arja Marjan keittiö: huolella harkittua, hyvällä maulla toteutettua taidetta. Eikö ruuanlaitto olekin jonkinlaista taidetta?

    Aperatiivien jälkeen siirryimme ruokailupöydän ääreen. Ruoka oli aseteltu valmiiksi lautasille. Lautasten sininen taustaväri antoi silmälle mielyttävän kattauksen, joka täudentyi ruuan väreillä. Kun silmän ruoka oli syöty siirryimme illastamaan. Menu toimi hyvin. Raskaiden joiluruokien jälkeen tämä menu tarjosi kevennystä olematta kuitenkaan kevyttä. Riisi, liha ja tähän yhdistettynä punaviini lähetti meidän välittömästi makumatkalle. Punaviini ei ollut liian vahva maultaan , mutta ei myöskään liian ohut. Arvioisin, että keskitäyteläinen viini sopii tälle matkalle hyvin. Kun tästä matkasta selvisimme, niin tajusimme, että tämähän oli vasta esinäytös: jälkiruoka oli täysityrmäys. Keliaakikkona kunolen joutunut viettämään askeettista elämää: ei juurikaan mitään jälkiruokaherkkuja ole saanut muistella. Tämä asia korjaantui kerta heitolla: hedelmiä, kermavaahtoa .... Vieläkin tunnen maun suussani!

    Hyvä ruoka ruoka vaatii hyvän tunnelman. Jos jompikumpi puuttuu, käy usein niin, että jäljellä jäänytkin kärsii. Tässä keittiössä ei näin ollut: hyvä tunnelma, sopivat tauotukset ruokien välillä, onnistuneet juomavalinnat: taideteos oli syntynyt.

    Kiitos vielä kerran!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos mukavasta illasta kuuluu vieraille! '
      Juomina oli
      Aperitiivina Cava Castellblanch Carat Rosado Semi Seco
      Ruokajuoma Callina del Sole Chianti Classico 2009
      (En tiedä on nyt ihan oikein kirjotettu, mutta jotain tuollaista tyhjissä pulloissa luki)

      Poista

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!