perjantai 18. huhtikuuta 2014

Kahvilammas eli karitsanpaisti kahvipapumarinadilla

Kotijoukot lähes määräsivät jakamaan lukijoiden kesken tämän annoksen, oli kuulemma niin hyvää, että muidenkin pitäisi tehdä tällaista ruokaa. Ehkä tämä ei nyt ehdi teille enää täksi pääsiäiseksi, mutta eihän lammasta tarvitse vain pääsiäisenä syödä, voi siitä muulloinkin nauttia.


1,5 kg karitsan paisti luulla
Marinadi:
100 g pehmeää voita
5-6 pulleaa valkosipulin kynttä
n. 2 tl rouhittua mustapippuria (eli monta myllyn pyöritystä)
n. 2 rkl rosmariinia (kunnon keko kämmenellä)
n. 1 rkl suolaa (käytännössä tein monta myllyyn pyöritystä)
2 rkl murskattuja kahvipapuja
(1 latte macciato pikakahvipussi)

Murskaa mausteet pehmeän voin joukkoon tahnaksi. Painele maustetahna kuivatun karitsanpaistin pintaan (ei ollut ihan helppo saada pysymään siinä). Laita paisti muovipussissa maustumaan jääkaappiin vähintään yön yli, mutta voi olla parikin yötä.

Ota paisti ajoissa huoneenlämpöön ennen paistamista (väh. 2-3 h ennen uuniin laittoa). Laita uuni lämpenemään 130-140 asteeseen. Ota paisti marinadipussista ja laita se hieman sitä itseä suurempaan uunivuokaan tai pannuun (sellaiseen, että pystyt siitä lusikoimaan marinadista sulavaa lientä paistin päälle). Jos marinadi irtoaa tässä vaiheessa paistinpäältä, asettele se uudelleen paistin päälle. Laita paistomittari lihan paksuimpaan kohtaan. Kypsennä miedossa lämmössä n. 77-80 asteeneen (vie n. 3-4 h). Valele paistia paiston aikana sulaneella marinadilla ja mikäli sitä ei ole riittämiin aluksi kermalla tai lihaliemellä. Ahkeralla valelulla saat mehukkaampaa, itse valelin n. 5-6 kertaa painottuen paistoajan loppuun.

Paistin saavuttettua halutun lämpötilan nosta se uunista, peitä foliolla ja anna vetäytyä vartin verran ennen kuin leikkaat lihan.
Paistoliemen voi käyttää kastikkeena, mikäli se ei ole liian suolainen.

Emännän kommentit:
Kotijoukkojen kehut lämmittivät varsinkin, kun paistin kypsymistä oli saanut todella odottaa ja samalla tuoksutella hyviä hajuja jokaisen valelukerran yhteydessä vesi kielellä.

Netin ohjeita selatessa tuli muutamakin kahvilla maustettu lammasruoka eteeni, niistä ja kotoa löytyvistä aineista koostin tuon mausteseoksen. Kotona ei ollut pikakahvijauhetta, joita useimmin näkyi käytettävän (paitsi tuo latte macciato annospussi), joten tukeuduin espresso papuihin ja mortteliin, ja hyvin toimivat (voisin kuvitella, että ihan normaali suodatinkahvijauhekin kävisi?). Maustetahnan tuoksu kyllä hieman epäilytti, se oli jotenkin makea ja maitokahvimainen, johtuikohan tuosta latte pussista. Lopputulos oli kuitenkin juuri sopiva, eikä maku ylittänyt lampaanlihan makua.

Ainoa mikä harmittaa, onnistuin tietysti leikkaaman paistin väärin, eli myötä syin. No onneksi tuo oli se kapeampi puoli, ja liha oli tuosta virheestä huolimatta ihan mureaa syötäväksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!