sunnuntai 20. huhtikuuta 2014

Paperikääreessä haudutettu lohi

Lohta saa jo kyllästymiseen asti, joko uunissa, paistettuna, grillattuna, keitossa.... ja tässä vielä yksi annos lisää, paperikääreessä höyrytettynä. Tässä paperikääre pitää sisällään koko annoksen lisukkeineen.

Annos ennen pussin sulkemista

4 annospalaa lohta (kirjo- tai norjanlohta, kunhan on paksunoloinen pala)
1-2 kesäkurpitsaa, kiekoiksi leikattuna
2-3 porkkanaa, leveinä suikaleina
2-3 appelsiinia
100 g tuoretta pinaattia
1 pieni punasipuli
tuoretta tinjamia
suola, pippuri

Valmistele kasvikset:
- kuori porkkanat ja höylää kuorimaveitsellä porkkanoista leveitä suikaleita
- huuhtele kesäkurpitsa ja leikkaa siitä kolikoita. (jos iso kurpitsa, niin puolita kolikot, jos kurpitsat pieniä ja kapeita, leikkaa hieman viistoon)
- kuori appelsiinit veitsellä, ja leikkaa ohuiksi viipalekiekoiksi
- kuori punasipuli ja viipaloi ohuiksi viipaleiksi
- huuhtele pinaatinlehdet
Paloittele lohesta n. 4-5 cm annospaloja fileen keskiosasta, suolaa ja pippuroi niiden pinta kevyesti.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
Leikkaa voipaperista (paistopaperista) neljä n. neliskanttista palaa, viikkaa paperinpalojen keskiviiva näkyviin ja aloita annosten kokoaminen.
Aseta paperin keskiviivasta toiselle puolelle ensin kerros porkkanasuikaleita, hieman ristikkäin. Seuraavaksi levitä porkkanoiden päälle pinaatinlehdet ja punasipulirenkaat ja pari ohutta appelsiininsiivua. Asettele keon reunoille kesäkurpitsat. Nosta päälle lohipala ja pari appelsiinin viipaletta sen päälle, sekä tinjaminoksa.

Käännä toinen paperinpuolikas keon päälle ja lähde taittesta alkaen viikkaamaan/taittelemaan reunaa kieräen päällekkäin. Etene vähän kuin letittämälla tai kiertämällä nostamalla seuraava kohta aina edellisen päälle. Lopputuloksena pitäisi tulla puolikuunmuotoinen höyrytiivis paketti (koetan myöhemmin vielä kuvata kuvien kera tähän miten viikkaaminen tehdään).

Nosta paketit uunipellille ja paista uunissa 20 min. Ota paketit uunista, ja anna niiden vielä vetäytyä pari minuuttia ennen tarjoilua. Koska paketissa on kuumaa höyryä avaa paketit  saksilla varovasti keskeltä.

... ja pari minuuttia liikaa kypsentynyt. 


Emännän kommentit:
Yksinkertaisesti hyvää ja vaivansa väärtti. Tai ei tuossa nyt mitään normaalia ruuanlaittoa enemmän vaivaa ole. Vähän pilkkomista etukäteen, annoksen kokoaminen, uunissa 20 min ja lautaselle. Oikeastaan aika siisti juttu. Mutta ainahan asiat voisi tehdä paremmin.
1. Kalaostoksilla kauppias oli hivenen liian nopea ja paloitteli kalan annospaloihin ennen kuin tarkemmin ehdin edes pyytää, kerroin vain määrätarpeen sormimitalla, että neljä tällaista palaa ja hups, ne oli jo palasina. Olin kyllä ajatellut ottaa nahan pois, mutta en sitten viitsinyt nyhvertää sitä annospaloista. Onnistui nahankin kanssa oikein hyvin, ehkä syöminen olisi ollut helpompaa ilman, mutta hyvää ruokaa voi myös syödä hieman askartelemallakin.
2. Kokin ei passaa ryhtyä juttelemaan vieraiden kanssa, kun on kala uunissa. Kala pääsi unohtumaan pikkasen pitkäksi aikaa uuniin, 20 min + vetäytyminen olisi todella riittänyt, eikä 25 min. Noiden valkuaisten ei olisi pitänyt tulla ulos kalasta. Ei se kuivaksi vielä ehtinyt, mutta ei ollut ihan just oikea kypsyys vaan juuri himpan vähemmän aikaa olisi saanut olla vähemmän aikaa uunisssa. - Minun makuun!

Annoksen voi tarjota suoraan paketista, on aika kivan näköinen lautasella ja vieraat voivat arvuutella mitä sisällä. Sen voi myös purkaa ennen ja poistaa paperin tarvittaessa.
Uunikin pysyy siistinä ja melkein lautanenkin. Kevytta ja terveellistä, ei lisättyä rasvaa, ja silti hyvän makuista.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!