torstai 17. huhtikuuta 2014

Pataleipä

Vihdoinkin onnistuin leivän teossa! Tällä kertaa noudatin tiukan tarkasti ohjetta, enkä oikonut mutkia suoriksi ja se kyllä kannatti. Leipä oli ihan "ammattilaisen" näköistä ja makuistakin. Kuoresta tuli paksu ja rapean sitkeä mutta sisus jäi kuohkeaksi ja pehmeäksi. Toivotaan, että tämä ei ollut moukan tuuria, vaan saan tämän onnistumaan toistekin.

Leivinliinana mummon kauniisti merkkaama
pellavapyyhe

7 dl vehnäjauhoja
1/4 tl kuivahiivaa
4 dl kädenlämpöistä vettä
1 1/2 tl merisuolaa
2 dl viipaloituja vihreitä oliiveja
Lisäksi:
11/2 dl vehnäjauhoja
1 rkl oliiviöljyä

Yhdistä jauhot ja hiiva kulhossa. Vaivaa vesi, suola ja oliivit joukkoon. Peitä kulho tuorekelmulla ja anna taikinan kohota huoneenlämmössä 15 tuntia.

Seuraavana päivänä levitä leivinliina nostatuskoriin tai kulhoon ja ripota 1 dl jauhoja liinalle. Ripottele loput jauhot leivinpöydälle ja kaada löysä taikina jauhojen päälle. Painele taikinasta ilmakuplat pois ja kokoa taikina kulmista yhteen. Nosta taikina jauhotetulle leivinliinalle leipäkoriin ja peitä löysästi tuorekelmulla. Kohota 1 1/2 tuntia.

Voitele pata (vet. 2 1/2 - 3 l) ja nosta se kylmään uuniin. Nosta myös padan kansi uuniin padan viereen. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Kun uuni on kuuma, anna padan kuumentua vielä reilu 15 minuuttia. 

Pyöräytä taikina liinalta kuumaan pataan ja nosta kansi päälle. Paista leipää kannen alla uunissa 30 minuuttia. Ota kansi pois ja jatka paistamista 20 minuuttia tai kunnes leipä on kypsä. Kypsän leivän tunnistaa kumahduksesta, kun kopsauttaa leivän pohjaa. Jos leipä ei tunnu kumouksen jälkeen kypsältä, paista sitä vielä hetki uunipellillä. 



(Ohje suoraan Glorian ruoka ja viini 1/2014 lehdestä)



Emännän kommentit:
Nyt jäin ihan sanattomaksi, massussa on niin hyvää leipää, että pitää rauhassa sulatella ja nauttia.
Onneksi tiedän nyt, että tätä pitää todella tehdä uudelleen.

Hiivan määrä on todella noin pieni (1/4 tl). Aluksi epäilin määrää, mutta kyllä vaan taikina porisi komeasti aamulla. On tuo pieni määrä hiivaa vaan ihmeainetta.
Tämä leipä on paistettu 3 l pyöreässä valurautapadassa, mikä oli taikinaan nähden juuri oikean kokoinen.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!