lauantai 26. huhtikuuta 2014

Baba ganoush, munakoisotahna

Taas on se aika vuodesta, jolloin mm. dippikastikkeille on kysyntää.  Yksi vaihtoehto olisi baba ganoushta hyvän leivän ja vihannestikkujen kanssa piknik-koriin.

Tarjoiluidea Jerusalem lautasella -ohjelmasta
- toimi hyvin mm. kevyenä lounaana hyvän leivän kera

2 keskikokoista munakoisoa, n. 900 g
n. 2  rkl tahinia
n. 1/2 dl sitruunamehua
2 muhkeaa valkosipulin kynttä
1 tl suolaa
hakattua persiljaa
oliiviöljyä

Huuhtele munakoisot ja pistele ne ympäriinsä haarukalla. Paahda munakoisojen pintaan grillissä tai kaasuhellan liekillä savunmakua. Jos tuota vaihtoehtoa ei ole, niin laita ne grillivastuksen alle (275 astetta) uunissa tai ihan vaan uunipellille kypsenemään. Kypsennä kunnes kuori rutistuu ja munakoiso tuntuu pehmeältä. Koosta (ja uunin lämpötilasta) riippuen tuossa menee n. puolisen tuntia. Ota munakoisot uunista ja jäähdytä niitä sen verran, että kykenet kuorimaan ne. Kuori joko halkaisemalla ja kaavi sisus kulhoon tai pitämällä kannasta kiinni ja veitsellä leikkaa kuori irti, jolloin voit viipaloida sisuksen.

Kuori valkosipulit ja hienonna ne leikkuulaudalla suolan kanssa isoa kokkiveistä apuna käyttäen hienoksi tahnaksi.

Munakoisotahnaa valmistettaessa, sekoita tahini ja vasta puristettu sitruunanmehu sekä valkosipulitahna keskenään ja anna seoksen  maun tasaantua munakoisojen kypsymisen ajan. Yhdista seos munakoison sisuksen kanssa ja hienonna sileäksi sauvasekoittimella tai blenderissä, tai vain murskaten hieman krouvimmaksi haarukalla kulhossa. Lisää hieman oliiviöljyä ja tarkista lopuksi suola.

Koristele tarjoiluastian reunat sukamaki-mausteella ja persilja ja/tai korianteri silpulla.

Tarjoillaan pitaleivän kera ja /tai vihannestikkujen dippinä.

Hieman perinteisemmin tarjoiltuna

Ylemmässä kuvassa on haettu Jerusalem lautasella -ohjelmassa tehtyä annosta.
Pieni kypsennetty munakoiso viipaloilu lautaselle, jolla tahinitahna. Munakoisoviipaleet sivelty valkosipuli-öljyllä ja päälle puristettu sitruunan mehu sekä ripoteltu hieman persiljaa ja suolaa.
Syödään yhdistämällä kaikki ainekset haarukassa.

Emännän kommentit:
Yksi tällaiset tahna töhnöjen lemppareistani on baba ganoush, olin vaan unohtanut tämän, mutta onneksi matkailu avartaa ja palauttaa muistin.

Paikallinen lounas kahdelle Jordanian Aqabassa
Tuo lounas sisälsi kupin hummusta, baba ganoushia, ja kolmas oli  tahna, jota en muista nimeltä, mutta maistui aivan kotoiselle hernekeitolle. Lisäksi oli keko tuoreita falafeleja sekä raikasta salaattia. Lisäksi toivat spices lautasen eli viipaloituja etikkakurkkuja sekä korin paikallista ohutta vaaleaa leipää. Tuo kokonaisuus maksoi n. 7€ ja kaksi henkilöä oli enemmän kuin täynnä, vaikka kaikkea ei jaksettu syödäkkään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!