keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Pashaa ja pashaleivokset

Pasha vai mämmi? Ortodoksiseen pääsiäisperinteeseen kuuluu mm. pasha, jota usein nautitaan hiivataikinasta valmistetun kulitsan kanssa. Pasha tai sitä varioivat kevennetyt versiot saattavat maistua nykyään paremmin kuin suomalaiseen perinteeseen kuuluva mämmi. Itse olen kyllä mämmi-ihmisiä, mutta pidän myös rahkajälkiruuista, joten vaikeata on valita kummalla herkuttelisi. Tällä kertaa nyt kuitenkin pashaa ja siitä tehtyjä leivoksia.Pasha-reseptit sisältävät usein rahkaa, sokeria, kermaa, voita ja kuivattuja hedelmiä. Alla oleva resepti ei ole ihan hevimmästä päästä, mutta kevyeksi tätäkään ei voi sanoa.

2 dl vispikermaa
100g maustamatonta tuorejuustoa (13%)
100 g maitorahkaa (0,3 %)
1 dl sokeria
1 vaniljatanko
1/2 dl sultanas rusinoita
1/2 dl mantelirouhetta
1/2 sitruuna kuori

Vaahdota kerma, lisää joukkoon halkaistun vaniljatangon sisältä rapsutetut siemenet,
Vaahdota tuorejuusto, rahka ja sokeri keskenään. Lisää joukkoon mantelit, rusinat ja raastettu sitruunan kuori.
Yhdistä vaahdot keskenään varovasti nostellen.
Vuoraa isohko kahvinsuodatin, pashamuotti tai siivilä suodatinpaperilla. Nosta pashaseos muottiin ja anna valua jääkaapissa yön yli.  Kumoa tiivistynyt pasha vadille, ja poista suodatinpaperi varovasti.
Koristele.

Pashaleivosten pohja on lähes jokaiselle tuttu mokkapalojen pohja, jätin vain hieman vähemmälle kaakaolla, jolloin väri ei tule niin voimakas. Leivokset on kuorrutettu yön yli valuneella pashalla.

Emännän kommentit:
Tai oikeastaan isännän komentti jo kulhon rapsutuksen jälkeen, ompas hyvää ja raikasta. Ja näin olikin, onnistuin saamaan sitruunan juuri kohdalleen, minkä vuoksi olikin tosi hyvän makuistta pashaa. Ei ihan sellaista hampaisiin tarttuvaa kuivahkoa, vaan pehmeää ja levittyi hyvin myös leivosten päälle.
Kyllä nuo leivoksetkin toimivat, mutta jos voin valita, syön kyllä pashan ihan silleen, se oli niin hyvää. Onneksi tein vain puolikaasta kakkupohjasta nuo leivokset, joten pitää laittaa lopun mokkapalapohjan päälle sille kuuluvä päällys, eikä lähteä tuunaamaan niitä. Ja nautitaan loppu pasha sinällään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!