perjantai 2. toukokuuta 2014

(Malibu)rommi-rusina suklaakakku

Vappuleipurin tehtävänantona oli jotain hyvää jälkiruokakahville. Reseptilinko suolsi monta vaihtoehtoa, joista yksi oli tämä suklainen aikuiseen makuun sopiva kakku, joka on oikeasti melkein kääretorttu ja lisäksi ylijäämäaineksista teki vielä muutaman leivoksenkin.


pohja = suklaakääretorttupohja:
4 munaa
1,5 dl  sokeria
0,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
0,5 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

täyte:
2 dl rusinoita
1 dl tummaa rommia (tai tuon puutteessa esim Malibua, tai alkottomana esim. omenamehua)
4 liivatelehteä
200 g tummaa suklaata
200 g maustamatonta rahkaa
n. 2,5 dl kermaa
sokeria maun mukaan (0,5-1 dl)

Alkuvalmistelu:

  • Sekoita täytteeseen tulevat rusinat ja rommi. Anna seistä 2–3 tuntia, tai yön yli.
  • Ota ainekset huoneenlämpöön, jos eivä jo ole siellä 

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet siivilän läpi vaahdon joukkoon. Sekoita varovasti nostelemalla tasaiseksi taikinaksi.
Levitä taikina öljytyn leivinpaperin päälle pellille. Paista 200 asteen uuninlämmössä  n. 7–8 minuuttia. Kumoa levy sokeroidun leivinpaperin päälle ja irrota paistopaperi.

Täytteen valmistus:
Pane liivatelehdet kylmään veteen noin 5-10 minuutiksi pehmenemään.
Paloittele suklaa kulhoon. Lämmitä kerma kattilassa, mutta älä päästä sitä kiehahtamaan. Kaada lämmin kerma suklaapalojen päälle ja sekoita kunnes kaikki suklaa on sulanut.

Sekoita rahkan joukkoon lionneet rusinat (jos kaikki neste ei ole imeytynyt, ota se talteen, ja sulata liivatteet aikanaan siihen). Lisää kerma-suklaa seos rahka-rusinoihin, ja kääntele massa tasaiseksi.

Kuumenna ylimääräinen rusinoiden liotusliemi tai tilkka vettä.  Purista liivatelehdistä enin vesi pois ja sulata ne kuumassa nesteessä. Lisää liivateliuos ohuena nauhana koko ajan hyvin sekoittaen muiden aineiden joukkoon.

Leikkaa suorakaiteen muotoisen vuokan pohjalle leivinpaperista sirma, siten että se on pohjan ja päätyjen mittainen (pitkillä sivuilla ei tarvita, tarkoitus on, että kakun irroittaminen helpottuu). Vuoraa vuoka kääretorttulevystä leikatuilla viipaleilla (pohja ja pitkille sivuille, mutta ei päätyihin). Kaada täyte vuokaan. Leikkaa lopusta torttulevystä kansi ja nosta se täytteen päälle. Anna hyytyä jääkaapissa väh. 4 h.

Kumoa herkku vuoasta tarjolle ja siivilöi pinnalle kaakaojauhetta. Voit koristella kakun myös esimerkiksi viinirypäleillä tai suklaakoristeilla tai ruusulla.

Ylijääneistä kakkupohjista ja täytemassasta voi tehdä vielä leivosvuokiin pienempiä versioita, laittamalla pohjalle kakkupalan ja päälle täytettä (saa esim. luvallisen maistiaisen ennen tarjoitua).

Emännän kommentit:
Yksinkertaisesti, Herkkua!
Viinakaapistamme puuttui tumma rommi, mitens nyt tehdä rommi-rusinoita? Onneksi oli tilalle Malibu-rommia, joten rommi kuin rommi, ajattelin. Pieni jännitys tuli, kun keittiöön levisi reipas kookoksen tuoksu, ja näinköhän maistuu vieraille. Huh, maistuihan tuo, ja kookosta ei juurikaan tunnistanut, eikä kukaan valittanut siitä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!