tiistai 17. kesäkuuta 2014

Sorsapalat

Mätäojan sorsille piti leipoa syötettävää, mutta ensimmäinen satsi näitä meni kyllä ihan omiin suihin. Onneksi sorsien ruokinta ei ole ainoastaan meidän vastuulla, vaikka paljon pakkaseen jääneitä sämpylöitä ovat kyllä jo meiltä saaneetkin. Ajattelin, että josko leipoisin taas pussinpohjia pois ja kun sämpylät ei yleensä onnistu minulla, niin ompa sorsanpoikasille syötettävää. Toisin kävi, kannattaa ilmeisesti ajatella negatiivisesti, kerrankin tuli tosi maistuvia sorsapaloja (eli Kotilieden siemensämpylöitä).


2 dl ruisrouhetta
1 dl ruis-, kaura- tai vehnälesettä (* korvasin isoilla kaurahiutaleilla)
1 dl seesamin- tai pellavansiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä
1 rkl hienoa merisuolaa
5 dl kiehuvaa vettä
25 g hiivaa (* 1 pussi kuivahiivaa)
2 dl vettä
noin 8 dl vehnäjauhoja

(* reseptin omat muunnokset)

Mittaa kulhoon ruisrouhe, leseet, siemenet ja suola. Lisää kiehuvan kuuma vesi ja sekoita. Anna seoksen turvota reilu tunti.
Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää muutam desi vehnäjauhoja. (kuivahiiva jauhoihin ja siihen vesi) Sekoita joukkoon turvonnut siemenseos. Lisää loput jauhot ja alusta taikinaksi. Kohota tunti lämpimässä peitettynä.
Ripottele leivinpöydälle runsaasti jauhoja ja kumoa löysähkö taikina varovasti jauhojen päälle. Älä vaivaa, etteivät hiivakuplat hajoa. Taputtele taikina kevyesti jauhotetuin kämmenin noin 25 x 40 cm:n kokoiseksi levyksi. Leikkaa levy terävällä veitsellä tai metallisella taikinalastalla ensin viiteen suikaleeseen. Leikkaa sitten suikaleet kuudeksi kolmion muotoiseksi sämpyläksi. (* neljä suikaletta ja n. 5-6 kolmiota)
Nostele palat leivinpaperoidulle uunipellille ja anna kohota lämpimässä peitettynä. Paista sämpylöitä 225-asteisen uunin keskitasossa noin 15 minuuttia.

Emännän kommentit:
Oikein maukkaita ja helppotekoisia sämpylöitä, kunhan vaan jaksaa odotella turvotusta ja nostatusta, eli ihan aamupalapöytään tuskin näitä saa tuoreena (paitsi jos emäntä nousee kovin aikaisin leipomaan)
Voi olla, että sorsaparat saavat nyt olla ilman näitä, sillä maistuivat ihan ilman täytteitä myös kahvin kera pullan korvikkena.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!