maanantai 29. syyskuuta 2014

Kahvi-kahvikakku

Nuorena tyttönä tykkäsin kovasti leipoa tällaisia kuivakakkuja tai kahvikakkuja, miksi niitä nyt sitten kutsutaankaan. Ensimmäinen"bravuurini" oli koulun köksätunnilta peräisin oleva itävaltalainen kanelikakku. Tuohon tuli (2 dl) omenasosetta, jota silloin oli tarjolla kotipihan omenoista keitettynä ympäri vuoden yllin kyllin (siksi tuota kakkua meillä tehtiinkin, kun ei muualle oikein tuota sosetta saatu menemään). Nyt on toisin, ei ole omenapuita ja ei ole omenasosetta, joten kaivetaan esiin toinen suosikkikakkureseptini, kahvikakku.


Aloita sillä, että otat kaikki aineet huoneenlämpöön, jotta ovat tehdessä tasalämpöisiä (valmista myös kahvi jäähtymään). Kakkutaikina leikkaa helposti, jos aineet ovat erilämpöisiä. Voitele ja jauhota n. 1 1/2 litran vuoka (tuo monikkovuokani on sen verran hankala voidella, kun en mistään spray-tuotteista perusta ja hosun, että kuten kuvassa näkyy kakut ovat vähän koloisia huolimattomasta voitelusta johtuen).

150 g margariinia
1 1/2 dl sokeria
2 kananmunaa
1 tl neilikkaa
1 1/2 tl kanelia
2 tl leivinjauhetta
4 1/2 dl jauhoja
1 1/2 dl siirappia
2 dl hyvin väkevää kahvia

Vaahdota huoneenlämpöinen margariini ja sokeri.
Lisää munat yksitellen.
Sekoita kuivat aineet keskenään, Lisää lastall sekoittamalla osa jauhoita taikinaan. Seuraavaksi siirappi ja kahvi sekä loput jauhot.
Kaada taikina vuokaan ja paista n. 180 asteessa n. tunni verran (koeta tikulla, että keskusta ei jää raa'aksi.

Koristele halutessasi tomusokeri-kahvi glasyyrillä (nämä yksilöt kyllä tuon vaatisi, kun ovat noin koloisia, tai ainakin pölysokerihunnun)

Emännän kommentit:
Oi kun oli kiva pitkästä aikaa tehdä tätä kakkua, tuli ihan sellainen teinityttö olo. Nyt kun ollaan jo "aikuisia", niin korvasin osan  kahvista espresso-liköörillä. Uuniisa kyllä alkoholit haihtuvat, että ei ole haitaksi lapsille tai kuskeille, ei sitä nyt niin paljoa tuohon tullut.

Kotona äidillä oli sellainen pitkänomainen kakkuvuoka (löytyy kyllä minun kaapistani näköjään), jossa en useinkaan saanut kakkua aivan kypsäksi keskeltä. Siksi kokeilenpa näillä pikkuvuokilla, koska ne ovat paistaneet yleensä aika hyvin kakun. Nähtäväksi jää, miten nyt kävi, koska vien kakut kokonaisena eteenpäin (työkaverille noiden edellisten pahojen pipareiden kaveriksi).

Kakut ovat muuten maukkaampia, jos ne saa odottaa vähintään seuraavaan päivään.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!