lauantai 25. lokakuuta 2014

Bataatti-maapähkinä-kookoskeitto

Viikko sitten lauantaina, kuten normaalisti, en taaskaan tiennyt mitähän sitä kaupasta ostaisi tyhjään jääkaappiin seuraavan viikon ruokien pohjaksi. Poikkeuksellisesti jouduin vielä yksin kauppamatkalle, joten haastetta minulle, joka on tottunut vain keräämään ja ojentamaan ostokset kärryä kohti (joskus sojotan niitä tuntemattomillekin, jos tulevat minun ja "kärrymieheni" väliin). Juuri ennen kauppaan lähtöäni aamu-tv:n Voita ja Sokeria osuudessa valmistettiin maapähkinä-bataattikeittoa, hmmm... kuullosti hyvälle! Kaupassa jotenkin bataattilaatikko vaan vyöryi kutsuvasti eteeni, joten ei auttanut, pakko ostaa ja koettaa muistella mitä muita aineksia tarvitsisin keittoon.


Näillä aineksilla minä sitten soveltaen valmistin tuon keiton
1 iso sipuli
2 suurta valkosipulinkynttä
noin 500 g bataattia (1 isohko yksilö)
kourallinen mini-tomaatteja (tai tomaattimurskaa)
öljyä
ripaus muskottipähkinää raastettuna
1 tl jauhettua korianteria (siemenistä)
noin 5 dl vettä
pari kasvisliemikuutiota
1 tlk kookosmaitoa
n. 1 dl maapähkinöitä (vedessä likoomassa hetken)
½ limetin mehu
1 chili (miedohko)
½ ruukku tuoretta korianteria
lehtipersiljaa
1 dl rouhittuja suolapähkinöitä

Silppua sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuori ja paloittele bataatti. Pilko tomaatit ja chili kuutioiksi. Kuumenna öljy kattilan pohjalla ja lisää siihen sipulisilppu sekä mausteet. Kuullota, kunnes sipulit alkavat hiukan pehmentyä. Lisää sitten kattilaan bataatit,tomaatit ja silputtu chili (lehtipersiljan varret)
sekä vettä sen verran, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Lisää myös kasvisliemikuutiot ja keitä bataatit pehmeiksi. Lisää n. puolivälissä maapähkinät (jos eivät ole kovin pitkään pehmenneet vedessä). Lisää lopuksi kookosmaito ja limen mehu  ja soseuta keitto tasaiseksi. Jos keitto tuntuu liian paksulta, lisää vettä. Tarkista suola. Anna keiton vielä kiehahtaa. Koristele annokset rouhituilla pähkinöillä ja tuoreella korianterilla.
Emännän kommentit:
Sen verran meni ohjelman alku ohi, että blogin ja bloggaajan nimi sujahti ohi, mutta kun sitten alkuperäistä reseptiä lähdin etsimään, niin eipä ihme miksi tämä oma versionikin maistui niin hyvälle, sillä useasti olen (anteeksi vaan) "varastanut" reseptejä tai ideoita Chocochililtä. Ja kuten hän ohjelmassa mainitsi, kyllä tällaiset vegaaniruuat maistuvat ihan lihansyöjillekin ja "substanssia" vaativille miehillekin.

Tämä oli oikein nami namia. Jos olisin kehdannut ja jaksanut olisin kyllä popsinut koko annoksen kerralla, mutta oli sen verran tuhtia, että nälkä lähti pienemmääläkin määrällä. Mieheni pääsi sitten osille vasta myöhemmin lämmitettyyn versioon ja pisti poskeensa samalla antaumuksella kuin itsekin, eli poistetaan tuo ennakkoluulo, tämä sopii lihansyöjä miehillekin.

Alkuperäisreseptin maapähkinätahnan korvasin todella ihan tavallisilla maapähkinöillä (tahnaa ei varmaan löydy kaikista kaupoista ja noita oli jo kotona). Liotin niitä hetken ja keitin jonkin aikaa bataattien kera. Hyvin sauvasekoittimeni ne sai murskaksi ja en tarkoituksella keittoa aivan silkkiseksi halunnutkaan, vaan pieni purutuntuma oli hyvä.

Linkki alkuperäiseen reseptiin löytyy täältä,


1 kommentti:

  1. Ihanaa että tykkäsit keitosta! :) Tämä on kyllä ihan loistava lämmike loppusyksyn kylmiin päiviin.

    VastaaPoista

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!