sunnuntai 16. marraskuuta 2014

Punajuurikeitto

Kaikista ihanista juureksista saa mitä mainiointa juuressoppaa yhdessä tai erikseen, kunhan vaan viitsii keittää. Porkkanakeitto, perunakeitto, bataattikeitto, lanttukeitto ja nyt sitten punajuurikeitto, kaikien teossa vähän sama idea, juurekset kuutioidaan, keitetään ja soseutetaan. Makuja saa liemikuutioista, tuorejuustoista ja/tai yrteistä. 


Tähän soppaan, josta tuli neljä lautasellista laitoin:

n. 1/2 kg punajuuria
2 keskikokoista perunaa
1 iso sipuli
1 iso valkosipulinkynsi
1 tl pieniä kapriksia ja pari lusikallista säilöntälientä
vettä (niin, että juurekset peittyvät kunnolla 
1 kasvis- ja 1 kanaliemikuutio
timjamia 
1/2 pkt maustamatonta tuorejuustoa

Koristeena kreikalaista jughurttia tippoina

Kuori punajuuret, perunat ja sipulit. Paloittele punajuuret pieniksi kuutioiksi (kypsyvät ehkä silloin nopeammin), perunat ja sipulit voivat olla ronskimpiakin paloja. Lisää vettä niin, että juurekset peittyvät kunolla, keitto aika on pitkä jolloin vettä hieman haihtuu sekä sosuttaminen pakusntaa keiton. Lisää mukaan myös liemikuutiot ja muut mausteet.
Keitä, kunnes punajuuret pehmenneet soseutettavaan kuntoon (ajankohdasta riipuen n. 45 min-1 h, talvipunajuuret vievät kauan aikaa). Soseuta keitto ja lisää tuorejuusto. 
tarkista maku ja nauti jughurttisilmillä koristeltuna.

Emännän kommentit:
Punajuuri on niin kauniin väristä, mutta niiden keittämiseen saa varata hieman kauemmin aikaa kuin muiden juuresten. Äitini keittää aina punajuuret painekeittimellä (isäni opinnäytetyönä tekemällä), mutta minä pelkään koko vehjettä. Äiti meinaan onnistui possauttamaan hernekeitot paineaukosta pihalle, kun oli pieni ja sen koomin en ole uskaltanut keittiöön, kun siellä painekattila pöhisee. Olen kyllä luvannut säilyttää tuon isän 60-luvulla tekemän painekattilan, mutta itse en sillä uskalla keittää.

Punajuuret kypsyvät kyllä ihan tavallisesti keittämälläkin, ajan kanssa vaan ja samalla keittoon saa haudutettua muitakin makuja. Tässä vähän oikaisin ja heitin joukkoon ihan liemikuutiota. Itse jostain kumman syystä pidän tuosta kanaliemestä, joten siksi käytin molempiä, mutta pelkällä kasvisliemellä onnistuu hyvin. Samoin tuon tuorejuuston kanssa saa leikittyä lisää makuja, nyt vaan sattui olemaan tuo naturel- versio kaapissa ja halutessa voi vaihtaa myös enemmän tai vähemmän rasvaiseen tai maustettuun kermaankin. Niin ja lopuksi mukaan päätyi myös listan ulkopuolelta puolikas suippopaprika, kun oli aamusta jäänyt leikkulaudalle, samaan soppaan vaan muiden kasvisten kanssa, eikä se soppaa ainakaan pilannut.


 

2 kommenttia:

  1. Kuullostaa ja näyttää super hyvälle! Ja punajuuret kuuluvat tähän pimeään vuodenaikaan paremmin kuin mikään muu :)
    Suosittelen muuten kokeilemaan punjuurisosekeittoon myös pehmeää vuohenjuustoa. Se on ihana yhdistelmä.

    VastaaPoista
  2. Punajuuripalat voi esikeittää mikrossa, niin vihannesten keittoaika jkv lyhenee.

    VastaaPoista

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!